do kraja mjeseca 150.000 doza

U Hrvatsku stigle prve doze cjepiva AstraZenece, cijepljenje počinje od ponedjeljka

06.02.2021 u 12:35

Bionic
Reading

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 16.800 doza cjepiva AstraZenece, koje će od ponedjeljka biti distribuirane diljem Hrvatske za cijepljenje građana

Informaciju je na twitteru objavio glasnogovornik Vlade RH Marko Milić, koji je dodao kako se do kraja mjeseca očekuje isporuka 150.000 doza cjepiva.

Cjepivo AstraZenece treće je koje stiže u Hrvatsku, nakon onoga Pfizer/BioNTecha te Moderne, a namijenjeno je osobama starijim od 18 godina. Potrebne su dvije doze ovog cjepiva, a druga doza bi se trebala primiti između 8 i 12 tjedana od prve doze, izvijestili su u petak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

'U kliničkim studijama koje je Europska agencija za lijekove uzela u razmatranje pri ocjeni, djelotvornost cjepiva je oko 60% u sprječavanju bolesti koja je definirana prisutnošću barem jednog od simptoma bolesti uz laboratorijsku potvrdu infekcije. Procijenjena djelotvornost ovog cjepiva u starijih osoba podjednaka je djelotvornosti u mlađih odraslih osoba, ali u podacima koje je Europska agencija za lijekove uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja ispitanika oboljelih u starijim dobnim skupinama', navodi HZJZ.

'U tijeku veljače bi trebalo biti dostupno 154.000 doza AstraZenece. U nedjelju ga šaljemo zavodima, cijepljenje počinje idući tjedan. Važno je kazati da je Europska agencija za lijekove registriralo ovo cjepivo za osobe starije od 18 godina. U studijima koje su provedene djelotvornost je 60 posto u sprečavanju bolesti. Djelotvornost kod starijih je ista kao i kod mlađih', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u petak. Objasnio je da je to cjepivo logistički puno jednostavnije od Phizerovog jer se ne mora čuvati na tako niskim temperaturama.