DAN VJERSKIH SLOBODA

U Hrvatskoj se putem popisa stanovništva sprema nova diskriminacija

30.01.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Udruga za vjersku slobodu u RH obilježila je ove subote u zagrebačkom hotelu Panorama Međunarodni dan vjerskih sloboda upozorivši na činjenicu da se u Hrvatskoj putem skorog popisa stanovništva priprema nova diskriminacija te da postoje crkve i vjerske zajednice s kojima država ne želi sklopiti valjani ugovor

Odnosi se to, u prvome redu, na članice Hrvatske kršćanske koalicije, sastavljene od Protestanske reformirane crkve u RH, Crkve cjelovitog evanđelja i Saveza crkava Riječ života koje su na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nedavno dobile tužbu protiv države Hrvatske zbog diskriminacije.

Riječ dobrodošlice okupljenima uputio je tajnik udruge Velimir Šubert, a potom je pozdravnu riječ uputio predsjednik Skupštine udruge, prof. dr. Slobodan Lang.

Predsjednica udruge, mr. Ljiljana Matković Vlašić je u svom obraćanju podsjetila da su vjerske slobode put koji vodi do mira. U tom kontekstu je istaknula da je papa Benedikt XVI. i u svojoj poruci za ovogodišnji Svjetski dan mira naglasio važnost vjerske slobode, jer su protekle godine vjerske slobode bile nemilice gažene, i to na Srednjem istoku, u Iraku, u Svetoj Zemlji i drugdje.

'Sjetimo se samo božićnog pokolja koptskih kršćana u Aleksandriji', podsjetila je Matković Vlašić te upozorila da je danas u nekim dijelovima svijeta nemoguće ispovijedati vlastitu vjeru osim pod cijenu vlastitog života i vlastite slobode. U našoj zemlji srećom vjerski fanatizam nije uzeo maha, ali ima predrasuda koje posebno pogađaju manjinske vjerske zajednice, upozorila je.

U povodu Dana vjerskih sloboda udruga je dodijelila priznanja. Dobitnici priznanja su dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u zagrebu prof. dr. Damir Boras, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj, akademik prof. dr. Mislav Ježić, prof. dr. Predrag Matvejević, publicistkinja i profesorica psihologije iz Splita dr. sc. Mirjana Nazor, novinarka HTV-a Petra Pajdaković Šebek, publicist i izdavač Božo Rudež, ekumenska aktivistica iz Zagreba Marija Znidarčić, Hrvatska kršćanska koalicija i Okružni zatvor u Osijeku koji je prvi u Hrvatskoj otvorio kapelicu za vjernike svih vjerskih zajednica te ravnatelj te institucije, Ljubomir Mihaljević.