GLOBALNA POŠAST

U Hrvatskoj proglašena pandemija svinjske gripe

11.06.2009 u 18:10

Bionic
Reading

Nakon što je danas Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju svinjske gripe H1 N1 i hrvatski Krizni stožer ministarstva zdravstva učinio je isto

Drugim riječima od danas je u Hrvatskoj proglašena pandemije tzv. nove gripe od koje je prema podacima SZO u 73 zemlje potvrđeno 26 563 slučaja zaraze, a umrlo je 140 osoba, piše Jutarnji list

Pandemija znači da se gripa proširila u cijelom svijetu i zahvatila iznimno veliki broj ljudi, a stručnjaci smatraju da je opasna jer je riječ o hibridu virusa svinjske, ptičje i obične ljudske gripe.

Dakle, nakon petog stupnja, od danas je na snazi šesti stupanj u kojem Krizni stožer intenzivira neke mjere iz nacionalnog programa pripremljenosti za pandemiju s tim da se ubrzava nabava cjepiva kad ono bude dostupno i objavljuje smjernice za uporabu antivirusnih lijekova kad se bolest registrira u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačano prati kretanje virusa ali u zračnim lukama, bolnicama, i za građane na snazi su ista upozorenja kao što su bila u dosadašnjem predpandemijskom razdoblju, saznaje se u HZJZ-u.

Dakako i dalje se svi sumnjivi slučajevi virusološki testiraju. Naime, Hrvatska će imati prvi pandemijski stupanj pripravnosti sve dok se kod nas ne pojavi prvi potvrđeni slučaj svinjske.

Kad se i u Hrvatskoj pojave prvi slučejavi svinjske gripe onda se razina zaštite podiže sukladno odlukama SZO na višu razinu kontrole i zaštite. Srećom, za sad nije zabilježen još ni jedan slučaj.