POČELO JE

U Hrvatskoj krenula epidemija gripe; potvrđeno 270 slučajeva, no stvarna brojka je znatno veća

10.12.2019 u 08:51

Bionic
Reading

Gripa je stigla u Hrvatsku, a iako je prema podacima virusologa potvrđeno 270 slučajeva, stvarna brojka oboljelih mogla bi iznositi oko tri tisuće

Krajem studenog Hrvatski zavod za javno zdravstvo laboratorijski je potvrdio prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, no izgleda da je došlo do značajnog povećanja broja oboljelih. Rekao je to za Jutarnji Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te istaknuo da je sada laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili svinjska gripa, kako je nazvan 2009. godine, kada je prvi put izoliran.

Dodao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija te naglasio: 'S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija.'

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto se treba cijepiti protiv gripe

Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije, od encefalitisa do miokarditisa... vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je to što je oboljelo i desetak novorođene djece.

Draženović također poziva građane da se cijepe protiv gripe jer je epidemija ove godine zabilježena nešto ranije od uobičajene, koja se pojavi u siječnju.