OPAČIĆ O NOVOM ZAKONU

'U Hrvatskoj je 30 posto razvoda konfliktno'

09.05.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Prijedlog novog Obiteljskog zakona kreće u javnu raspravu, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja sljedeće godine', rekla je danas ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Najvažnijim je istaknula uređenje pitanja razvoda braka istaknuvši kako je u Hrvatskoj 30 posto razvoda konfliktno. 'Uvodimo medijaciju kao jedan od postupaka za rješavanje konfliktnog razvoda i mehanizme za sankcioniranje manipulativnog roditelja', pojasnila je.

Uz to će se, kazala je Opačić, štititi obiteljski dom jer 'dijete treba ostati u svom obiteljskom domu' i nakon razvoda roditelja pa će se Zakonom urediti da u obiteljskom stanu ili kući ostaje roditelj koji ima skrbništvo nad djetetom.

Osvrnula se i na kritike koje govore kako je Zakon napisan površno i neprofesionalno. 'To ide iz profesorica koje su do sada imale prioritet u pisanju zakona, ja sam išla s ljudima koji su bili skloni napraviti veliki iskorak, ne mali. Zbog prethodnih rješenja imamo velik broj tužbi na europskom sudu', poručila je.

Do stupanja Zakona na snagu potrebno je provesti edukaciju sudaca i djelatnika centara za socijalnu skrb, pogotovo je tu bitna edukacija za postupke medijacije.

Novosti se uvode i u postupke posvajanja. 'Uvodimo pripremnu fazu kako bi se posvojitelji mogli pripremiti za posvajanje. Najlošije što se može dogoditi jest to da roditelji dijete vrate u dom. To nije kao otići u trgovinu i kupiti proizvod. Vi dobijete malo živo biće koje je visoko traumatizirano', zaključila je.