'DAN-V'

[FOTO/VIDEO] Liječnica iz KB Dubrava: 'Cijepila sam se jer želim svoj život nazad, želim zagrliti svoje roditelje bez straha'

27.12.2020 u 07:06

Bionic
Reading

Nakon što je u subotu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv Covida-19, tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. prosinca počinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama. U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati 'Europski dani cijepljenja', kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi

17:15 Cijepljenje je počelo i u Sisačko-moslovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među onima koji su se prvi cijepili u Krapinsko-zagorskoj županiji je liječnica Iskra Pezdirc koja je naglasila kako je sve prošlo u najboljem redu.

„Pozivam sve građane da se cijepe i da vjeruju znanosti jer to je jedini način da se vratimo na staro normalno”, poručila je Pezdirc. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan rekao je da su dobili prvih 450 doza cjepiva.

Prema Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačku županiju ukupno treba stići 211.943 doze cjepiva. Kako pretpostavljaju epidemiolozi, to bi trebalo biti dovoljno za svu odraslu populaciju županije.

17:04 U virovitičkoj Općoj bolnici u nedjelju je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr Miroslav Venus. >>>Cijeli članak<<<

16:43 Cijepljenjem 55-godišnjeg štićenika Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru u nedjelju je i u Zadarskoj županiji počela kampanja cijepljenja protiv koronavirusa.

Muškarca je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, koji je kazao da će se danas cijepiti 210 korisnika četiriju najvećih domova za starije.

  • +33
Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle u Zadarsku županiju Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

16:40 U Osječko-baranjskoj županiji u nedjelju je počelo cijepljenje protiv koronavirusa, a prva se cijepila dugogodišnja korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici u Osijeku, 74-godišnja Ružica Patajac.Nakon cijepljenja Patajac je izjavila kako se odlučila cijepiti jer prati situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa i smatra kako treba slušati savjete epidemiološke struke.

Prema podatcima županijskog Stožera Civilne zaštite, u Županiju je stiglo 645 doza cjepiva, od kojih je 485 namijenjeno domovima za starije i nemoćne osobe, a ostatak za zdravstvene ustanove.

16:20 Prvo cjepivo protiv coronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji, u nedjelju u 14 sati primila je 78-godišnja umirovljenica Ruža Križ. Križ je korisnica Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu gdje je u nedjelju cijepljeno oko 160 osoba.

16:00 U Domu za starije i nemoćne Varaždin počelo je u nedjelju cijepljenje protiv covida-19 u Varaždinskoj županiji, a prvi je cijepljen 89-godišnji umirovljeni liječnik Panteleimon Proskura. Prvi cijepljeni izjavio je da se osjeća dobro, normalno, kao i prije injekcije.

„Nije mi prva. Već sam takvih injekcija i dobio i davao. Bio sam vojni liječnik s osnovom higijene i epidemiologije“, rekao je Proskura i dodao da s cjepivom vidimo svjetlo na kraju tunela.

„Moramo ga maksimalno iskoristiti, radi sebe, svojih najbližih i svih s kojima dolazimo u kontakt. Znanost i stručnjaci su rekli svoje. Mi korisnici smo o tome razgovarali i svjesni smo toga da to moramo napraviti“, kazao je prvi cijepljeni u Varaždinskoj županiji. >>>Cijeli članak<<<

15:25 U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je da je dolazak cjepiva važan trenutak, ali i da time problem pandemije nije riješen, već je to početak njegova rješavanja.

"Otvaramo novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će u konačnici rezultirati vraćanjem života u normalu", istaknuo je Koren te zahvalio zdravstvenom sustavu i svim zdravstvenim djelatnicima na nesebičnom zalaganju i trudu koji ulažu svih ovih mjeseci. >>>Cijeli članak<<<

Autor: Borna Filic/PIXSELL

13:25 Nakon Branke Aničić, štićenice Doma za starije osobe Trešnjevka i zdravstvenih djelatnika Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, u Zagrebu su se cijepili i djelatnici KB Dubrava, a nastavljeno je cijepljenje i diljem države u brojnim domovima za starije.

Liječnica Vlasta Merz, anesteziolog i intenzivist koja od početka epidemije sudjeluje u liječenju najtežih covid pacijenata u toj bolnici, izjavila je kako cjepivo donosi spas te se nada da će svi uvidjeti njegovu dobrobit.

'Zašto sam se cijepila? Cijepila sam se jer želim svoj život nazad, želim zagrliti svoje roditelje bez straga da ću ih zaraziti, želim da me moje 9-godišnje dijete više ne pita o koroni i zaraznim bolestima', istaknula je Merz. >>> Cijeli članak <<<

Zagreb: Cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

12:35 U Domu za starije osobe na Kantridi u Rijeci u nedjelju je cijepljena protiv koronavirusa prva osoba u Primorsko-goranskoj županiji, 93-godišnja korisnica Doma Dubravka Pavlović. >>> Cijeli članak <<<

12:30 U Bjelovaru se cijepila jedna od prvih liječnica u Hrvatskoj, dr. Zlata Ileković Pejić.

Video: Damir Spehar/PIXSELL

'Nije me strah. Život je pun izazova, a ovo je samo jedan od mnogih', prenosi 24sata riječi doktorice prije primanja cjepiva u Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

  • +10
Cijepljenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

11:40 Procjepljivanje protiv covida-19 počelo je u nedjelju u Karlovačkoj županiji bez poteškoća, cjepivo tvrtke Pfizer-BioNTech primila je korisnica karlovačkog doma za starije. >>> Cijeli članak <<<

Video: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

  • +4
Cijepljenje u Karlovačkoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

11:30 U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević cijepljena je radnica te ustanove. Nakon cijepljenja ravnateljica Klinike Alemka Markotić kazala je: 'Odlučili smo da će naš prva radnica biti naša doktorica Nikolina Bogdanić, jedna od najboljih specijalizantica. Od samog početka pandemije, ona kao i ostali na prvoj su liniji, pa smo njima dali prioritet.'

Istaknula je kako je danas vrlo važan i optimističan dan, kada na Božić počinje nešto što će nam omogućiti da se polako počnemo rješavati pandemije.

  • +9
Cijepljenje zdravstvenih djelatnika u bolnici Dr. Fran Mihaljević Izvor: HINA / POOL / CROPIX / Autor: Edvard Susak

'Proljetos je Klinika za infektivne bolesti bila je mjesto gdje je započela borba protiv covida-19, a vjerujem da ovaj početak cijepljenja predstavlja najavu završetka ove epidemije', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Istaknuo je kako sada imamo 'jedno novo moćno oružje u borbi protiv covida'. >>> Cijeli članak <<<

10:30 Liječnik koji skrbi o štićenicima doma, i koji je obavio prvo cijepljenje Miro Hanžovečki rekao je kako će danas u domu biti cijepljeno 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110 štićenika.

'Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju', kazao je Hanžovački, prenosi N1.

10:24 'Danas ujutro otvaramo novo poglavlje u borbi protiv covida-19. Od danas počinjemo koristiti jedno moćno oružje koje će s vremenom riješiti ovu bolest i pandemiju. Nažalost, za to će nam trebati vremena. Pfizerovo cjepivo će nam stizati do 9. mjeseca. 270.000 doza Pfizerovog cjepiva stiže do ožujka, očekujemo i Modernino cjepivo, nadam se da će biti šire od Pfizerovih doza. Prvo ćemo cijepiti sve najugroženije pa onda sve starije od 65. godina. Želim vam sretan Božić i staronormalnu novu godinu', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. >>> Cijeli članak <<<

10:21 'Hvala premijeru Plenkoviću i suradnicima. Ovo je povijesni dan, vide se sve prenosti ulaska Hrvatske u EU: Pobijedili su znanstveni rad, solidarnost i zajedništvo europsko', rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon prvog cijepljenja u Hrvatskoj.

10:18 'Zaista sam sretan što je napokon počelo cijepljenje u Hrvatskoj. Napravili smo plan ravnomjerno kroz sve županije. Ove prve doze idu onima koji su najugroženiji i najizloženiji. Vjerujem da ćemo kroz iduće tranše cjepiva u sljedećim tjednima širiti procijepljenost. Očekujemo da EU u siječnju odobri i cjepivo Moderne. Čestitam gospođi Aničić', rekao je premijer Andrej Plenković.

Odgovorio je i na to zašto se među prvima neće cijepiti nitko iz državnog vrha. 'Zato što smo dobili samo 9750 doza, naš stav je bio da trebaju to dobiti samo oni kojima to može spasiti život. Bit će vremena i za takva cijepljenja, za takve demonstracije da se potakne cijepljenje', poručio je. >>> Cijeli članak <<<

10:09 Branka Aničić iz Doma za starije Trešnjevka prva je osoba koja je primila cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Nakon cijepljenja dala je izjavu za medije.

'Upravo sam cijepljena. Pozdravljam sve, presretni smo što je naš dom izabran, što sam prva. Da konačno krenemo u novi život, nadam se da će to biti ubrzo. Brzo je cjepivo došlo, brže nego što smo se nadali. Tu je, sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih', rekla je.

Video: Borna Filic/PIXSELL

'Cijepljenje nisam niti osjetila, kao da ništa nije bilo. Možemo se vratiti druženjima u domu, aktivnostima, uživati u prakovima i cvijeću', dodala je. Nije se bojala, kaže i sve je pozvala da se cijepe protiv koronavirusa.

10:04 Žena (81) u Zagrebu u Domu za starije Trešnjevka cijepila se protiv koronavirusa. Ona je prva osoba u Hrvatskoj koja je primila cijepivo. Cijepljenju su nazočili premijer Plenković, gradonačelnik Zagreba Bandić, ministar Aladrović te šef HZJZ-a Capak. >>> Cijeli članak <<<

09:35 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak za N1 je kazao da pripreme za početak cijepljenja protiv koronavirusa prolaze odlično. 'Pripremili smo sve, već su neke pošiljke otišle, neke upravo pripremamo i cijepljenje će početi u 10 sati službeno.'

Komentirao je i nesmotrenu jučerašnju fotografiju na kojoj se vidi kako Capak sjedi na kutiji u kojoj je bilo cjepivo.

'Ispričao sam se svima koji su osjetili to kao da sam učinio nešto loše. To je naprosto bilo u toj euforiji koju smo mi koji čekamo to cjepivo jako dugo doživjeli. Sjeo sam na praznu kutiju i pokazao na natpis da se vidi da je cjepivo tu. Ako sam bilo koga povrijedio, ja se ispričavam', kazao je.

Osvrnuo se i na činjenicu da se dio građana ne želi cijepiti. 'Mislim da će se to s vremenom ispraviti, ali nemam osjećaj da je to veliki dio građana. Mislim da je to manjina.'

  • +11
Zagreb: Prvo cijepljenje u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

09:32 Prve doze cjepiva protiv koronavirusa na temperaturi od -80 do Zagreba je dostavio specijalni prijevoznik, poljska tvrtka SL Express, piše u nedjelju Jutarnji list. Danima se spekuliralo na koji način će se razvoziti cjepivo iz Bruxellesa u zemlje EU, među kojima je i Hrvatska. Ono što je bilo jasno od početka je da je samo skladištenje Pfizerova cjepiva nešto kompliciranije, jer se čuva na vrlo niskim temperaturama i da se prevozi u posebnim hladnjacima sa suhim ledom.

Za transport su na kraju bili zaduženi Poljaci i njihova tvrtka SL Express. Doze cjepiva cijelim putem čuvale su se na konstantnoj temperaturi od -80 Celzijevih stupnjeva, a prevozile su se u kombijima koji su posebno dizajnirani za prijevoz lijekova. SL Express automobili mogu se prepoznati jer na sebi imaju logo pingvina, koji su i na webu te tvrtke.

8:46 Prve doze cjepiva do županijskih zavoda danas će iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo distribuirati Civilna zaštita, sa svojih osam kombija, uz policijsku pratnju, a cjepiva će biti u transportnim hladnjacima, tzv. pingvinima, u koje se stavlja smrznuta voda. Voditelj Službe za epidemiologiju pri HZJZ Bernard Kaić, za Jutarnji list ispričao je detalje u vezi s transportom i raspodjelom cjepiva te najavio tranšu koja se očekuje sljedeći tjedan.

'Količine koje su stigle su male, kao što od početka govorimo, simbolične. One se danas pakiraju i šalju u sve županije, kako bi se i službeno označio početak cijepljenja. Cjepiva uglavnom idu u domove za starije osobe i raspodijelit će se u odnosu na to koliko svaka županija ima korisnika. Dio ide i u zdravstvene ustanove za osobe koje rade direktno s covid-pozitivnim pacijentima u respiracijskim centrima', rekao je Kaić. Ove će doze, dodaje, biti dovoljne otprilike za trećinu korisnika domova, tako da će svaki dom cijepiti korisnike u skladu s time.

'Sljedeća tranša očekuje se sljedeći tjedan i riječ je o osam kutija s po 975 pakiranja, dakle oko 7500 doza. Oni će biti dostavljeni u pet županijskih zavoda, i to u Rijeku, Osijek, Split, Zadar i Dubrovnik', rekao je Kaić. U tjednu nakon Nove godine stiže još 17.000 doza.

08:00 U nedjelju, ponedjeljak i utorak, 27., 28. i 29. prosinca, prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu, danas u 10 sati. Cijepljenju će nazočiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Potom će premijer Plenković, zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i Alemkom Markotić, u 11 sati posjetiti zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš s Ivicom Lukšićem u 13 sati posjetit će KB Dubravu, gdje će se također cijepiti zdravstveni djelatnici.

Detaljan raspored današnjeg cijepljenja

Zagrebačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje: 11 sati
 
Krapinsko-zagorska županija
Zavod za hitnu medicinu, Krapina: 15.00 sati.
 
Sisačko-moslavačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Sisak: 14 sati
 
Karlovačka županija
Obiteljski Dom za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac: 10.30 sati
 
Varaždinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin: 13 sati
Opća bolnica Varaždin: 13.30 sati
 
Koprivničko-križevačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici: 12 sati
 
Bjelovarsko-bilogorska županija
Dom umirovljenika Vita Nova Bjelovar: 11 sati
Opća bolnica Bjelovar: 11.30 sati
 
Primorsko-goranska županija
Dom za starije osobe Kantrida, Rijeka: 11 sati
 
Ličko-senjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Otočcu: 14 sati
 
Virovitičko-podravska županija
Virovitica, Opća bolnica Virovitica: 14 sati
 
Požeško-slavonska županija
Opća bolnica Požega: 14 sati
Dom za starije i nemoćne osobe Požega: 14.30 sati
 
Brodsko-posavska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod: 14 sati
 
Zadarska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi: 14 sati
 
Osječko-baranjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Osijek: 15 sati
KBC Osijek: 16 sati
 
Šibensko-kninska županija
Opća bolnica Šibenik: 18.30 sati
 
Vukovarsko-srijemska županija
Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci: 13 sati
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Split - Zenta: 16 sati
KBC Split: 16.30 sati
 
Istarska županija
Opća bolnica Pula: 14 sati
 
Međimurska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu: 14 sati

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Općoj bolnici Dubrovnik te Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak.

Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u iduća tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, najavljeno je u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Dan-V

Širom cijele Europe zdravstveni djelatnici i pripadnici najrizičnijih skupina poput štićenika domova za starije i nemoćne primit će u nedjelju prve doze cjepiva protiv koronavirusa. Čelnici EU današnji su dan stoga prozvali 'Dan-V'.

Prve pošiljke cjepiva u europske zemlje stigle su u subotu, a neke zemlje poput Mađarske ili Slovačke isti su dan cijepile neke zdravstvene djelatnike i štićenike domova za starije. Kao znak solidarnosti svaka je zemlja dobila pošiljku od desetak tisuća cjepiva.

  • +3
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen taj je početak nazvala 'dirljivim trenutkom jedinstva' 450 milijuna ljudi koji žive u 27 država članica.

EU je odobrio cjepivo koje su zajednički razvili mala njemačka tvrtka BioNTech i američki farmaceutski div Pfizer, a velika klinička ispitivanja pokazala su da ima 95-postotnu učinkovitost u sprečavanju covida-19.

Političari i zdravstveni stručnjaci upozorili su da će trebati mjeseci dok cjepivo ne bude dovoljno dostupno kako bi se osiguralo cijepljenje svih koji žele biti cijepljeni. EU je osigurao ugovorima s raznim proizvođačima cjepiva više od dvije milijarde doza cjepiva i postavio kao cilj cijepljenje svih odraslih osoba tijekom 2021.

S obzirom na razmjere pothvata dio europskih zemalja pozvao je u službu umirovljene liječnike, a drugi su proširili krug osoba koje će smjeti cijepiti.

Ankete pokazuju da u nekim zemljama poput Francuske ili Poljske veliki broj ljudi oklijeva pa je vodstvo Europske unije uložilo napore kako bi uvjerilo stanovnike da se radi o najboljoj prilici za povratak u normalu. 'Cijepljenje je trajni put izlaska iz pandemije', tvitala je predsjednica Europske komisije.

Dostava Pfizer-BioNTechova cjepiva izazovna je zbog vrlo niskih temperatura na kojima se čuva, te opasnosti koje predstavljaju kriminalne skupine, na što je upozorila europska policijska agencija Europol, pa su u mnogim zemljama pošiljke imale policijsku i vojnu zaštitu.