koronavirus

Cjepivo stiglo i u Koprivnicu: Ovo je važan trenutak, ali time problem pandemije nije riješen

27.12.2020 u 16:06

Bionic
Reading

U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je da je dolazak cjepiva važan trenutak, ali i da time problem pandemije nije riješen, već je to početak njegova rješavanja.

"Otvaramo novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će u konačnici rezultirati vraćanjem života u normalu", istaknuo je Koren te zahvalio zdravstvenom sustavu i svim zdravstvenim djelatnicima na nesebičnom zalaganju i trudu koji ulažu svih ovih mjeseci.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla izvijestila je da će se tijekom dana najprije cijepiti korisnici koprivničkog Doma za starije i nemoćne te dio zdravstvenih djelatnika koprivničke Opće bolnice. U ponedjeljak će se cijepiti ostali liječnici i medicinske sestre iz bolnice te korisnici Doma za starije i teško bolesne osobe 'Senior Care' iz Križevaca.

"Prvu pošiljku od 315 doza cjepiva ćemo potrošiti u dva dana. Riječ je o inicijalnim dozama, no svaki će tjedan dolaziti nove količine", poručila je Vadla i zamolila građane, posebno starije osobe i kronične bolesnike da se strpe i da se jave svojim obiteljskim liječnicima zbog rasporeda cijepljenja.

Podsjetila je građane da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić istaknuo je kako je 60 doza cjepiva iz današnje pošiljke namijenjeno za koprivničku bolnicu u kojoj će se najprije cijepiti zaposlenici koji rade na covid odjelu, zatim oni u jedinci intenzivnog liječenja sa covid pacijentima i oni koji rade s pacijentima u izolaciji.

"Do sada je oko 50 posto zaposlenika bolnice iskazalo interes za cijepljenje, a pozivam i one ostale da još jednom razmisle koliko je važno procijepiti se i postati otporan na virus kako bismo i na taj način povisili sigurnost zdravstvenog sustava u našoj županiji", rekao je Devčić, ravnatelj bolnice u kojoj su trenutno hospitalizirane 64 osobe oboljele od koronavirusa od kojih je 14 na respiratorima.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Ratimir Ljubić izvijestio je kako su od ponedjeljka putem sustava e-građanin i e-maila zaprimili više od 10.000 zahtjeva za propusnice te oko 24.000 poziva.

"Prihvaćeno je oko 6.500 propusnica, dok je odbijeno oko 3.500 zahtjeva koje smo smatrali neopravdanima i koji nisu bili u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH", rekao je Ljubić.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako su policijski službenici na području te županije od 23. prosinca prekontrolirali oko 10.300 osoba.

"U 52 slučaja zatekli smo građane bez propusnice koji su vraćeni u svoje mjesto stanovanja", rekao je Štimac. Dodao je i da je zdravstveno stanje u Policijskoj upravi je zadovoljavajuće i da je svega dvoje djelatnika zaraženo koronavirusom.

Podsjetimo, u nedjelju je u svim državama EU počinju Europski dani cijepljenja kojima se priključila i Hrvatska, a svakoga će tjedna stizati nove doze. Cijepljenje je besplatno, a građani će se na njega dobrovoljno odlučivati.