IVANA PAVETIĆ ŠIMETIN

Što je s onima koji su se cijepili protiv gripe? Capakova zamjenica objasnila detalje početka cijepljenja

26.12.2020 u 20:16

Bionic
Reading

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavetić Šimetin objasnila je detalje oko dolaska cjepiva, cijepljenja, ali i odgovorila na pitanje što s onima koji su se nedavno cijepili protiv gripe.

Hrvatska je jutros oko šest sati dočekala prvu pošiljku cjepiva protiv koronavirusa. Prva osoba koja će se u nedjelju cijepiti u Hrvatskoj bit će štićenica Doma za starije Trešnjevka. Cijepit će se pred kamerama u 10 sati.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavetić Šimetin u Dnevniku Nove TV objasnila je koliko će se ljudi sutra cijepiti, te kada bi ostali građani koji nisu kronični bolesnici mogli doći na red.

'Sutra će se cijepiti 1706 korisnika domova za starije, te 470 djelatnika u zdravstvenom sustavu. Što se tiče zdravstva tu je hitna medicina te odjeli intenzivne njege na kojima se liječe COVID pacijenti.

  • +17
Dolazak cjepiva u Hrvatsku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

S obzirom na plan cijepljenja i činjenicu da se najprije cijepe osobe u domovima za starije, zatim osobe s invaliditetom, zatim djelatnici tih domova i zdravstveni djelatnici, zatim osobe s kroničnim bolestima i osobe starije životne dobi i nakon toga dolaze na red svi ostali građani, to bi značilo da bi ostali građani došli na red otprilike na proljeće. No jako puno ovisi o dostavi cjepiva i registraciji cjepiva. Računa se na AstraZeneca cjepivo. Tu nam je važna njihova registracija jer se tu radi o najvećoj rezervaciji doza cjepiva', napomenula je Pavetić Šimetin.

Cjepivo za gripu i cjepivo za COVID?

Objasnila je što je s onima koji su primili cjepivo za gripu i moraju li oni pričekati s primanjem cjepiva za COVID.

'Nije potrebna velika pauza, to može biti svega nekoliko dana, tjedan dana ili desetak dana. Ali nije problem i ako se cjepiva dobiju u kraćem razdoblju, samo je pitanje imunološkog odgovora. Ali, ništa se osobi ne može dogoditi u smislu da bi joj to moglo naštetiti', istaknula je.

Novi soj virusa pojavio se u osam zemalja. Na pitanje, kada ćemo znati je li se pojavio i kod nas, zamjenica ravnatelja HZJZ-a odgovara: 'Na Klinici se radi na tome testiranju. Bit će nešto i uzoraka iz Varaždinske županaije. Za sada nemamo te rezultate, ali koliko znam rezultati će biti vrlo rado', pojasnila je.

Objasnila je i tijek kampanje, tko će u njoj sudjelovati, hoće li snimati spotove i odgovorila na pitanje imaju li već neke poznate koji su pristali sudjelovati u kampanji.

'Interes poznatih osoba za to je izrazito velik, puno njih je iskazalo interes, ali još se razgovora i dogovara, od naših sportaša, glumaca, estradnih zvijezda... Naravno da ćemo snimati i spotove, različitih ciljeva. Spotovi će imati za cilj podignuti razinu svjesti i da je cijepljenje to koje će nam donijeti spas u ovoj situaciji', kazala je.

U međuvremenu stigla je poruka iz muslimanske zajednice da muslimani moraju birati cjepivo koje ne sadrži svinjsku želatinu.

'To je pitanje o kojemu trebamo i dalje razmišljati. Naša sreća je da smo rezervirali više proizvođača cjepiva pa će sigurno biti i takva mogućnost', izjavila je zaključno.