pohvale za brigu

U Hrvatskoj 12.403 izbjeglice iz Ukrajine, prikupljeno oko tri milijuna kuna pomoći

05.04.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Za posjeta Prihvatnom centru za raseljene osobe iz Ukrajine u Gospiću ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da su Hrvatskoj 12.403 osobe iz Ukrajine, a predsjednik Crvenoga križa Robert Markt da je do danas prikupljeno oko tri milijuna kuna i pomoć u raznoj robi

Prihvatni centar za raseljene osobe u Gospiću dobio je pohvale za brigu o ukrajinskim izbjeglicama.

U Ličko-senjskoj županiji 517 Ukrajinaca smješteno je u hotele i motele koje je Civilna zaštita privremeno mobilizirala. Sve izbjeglice koje Hrvatskoj predaju zahtjev za privremenu zaštitu već u tom centru, nakon provjere, dobivaju izbjegličku iskaznicu na temelju koje ostvaruju prava.

Trut je podsjetio da u toj županiji traje javni natječaj za kolektivni smještaj i javni poziv za vlasnike kuća, stanova i apartmana za najam za prihvat obitelji uz nadoknadu troškova za režije, za što se vlasnici trebaju javiti stožerima Civilne zaštite (detalji na Vladinoj stranici Hrvatska za Ukrajinu).

Prijave će Ravnateljstvo Civilne zaštite provjeriti i nadzirati i nakon što obitelji budu smještene.

Izvršni direktor Crvenog križa Hrvatske Robert Markt je rekao da je do danas preko raspisanog poziva za pomoć Crveni križ prikupio oko tri milijuna kuna i pomoć u raznoj robi. Od 131 organizacije Crvenog križa u Hrvatskoj do sada je njih 25 zatražilo financijska sredstva za žurne potrebe za izbjegličku krizu, te im je uplaćeno 511.000 kuna.

Psihosocijalnu pomoć dobilo je 2657 Ukrajinaca, a Markt je pohvalio Gospić, gdje je mnogo djece već uključeno u sportske i plesne aktivnosti, žene u aerobik, što je, rekao je, važno za njihovo mentalno zdravlje. "Vidimo da građani otvorenog srca pomažu raseljenim osobama i time se postiže to da će oni zauvijek nositi asocijaciju da je ovaj prostor kamo su došli prostor humanih ljudi“, dodao je.

Župan Ernest Petry rekao je za Prihvatni centar u Gospiću da je jedan od tri centra u Hrvatskoj te da iz njega ljudi idu dalje u organizirani smještaj u Karlobagu, Gospiću i Grabovcu.

Ravnatelj OŠ dr. Ivana Turića Ivica Radošević rekao je da su u tu školu upisana 22 učenika iz Ukrajine od prvog do sedmog razreda, koji su u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ličko-senjskom županijom dobili OIB i upisani su u e-dnevnike. Oni će moći dobiti svjedodžbe, uključeni su u željene izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, a počeli su i organizirano učiti hrvatski jezik.

Sudionici radnog sastanka posjetili su Prihvatni centar u Gospiću, nakon čega su otišli u Korenicu, gdje su obišli mjesta s kolektivnim smještajem za 72 osobe.