NESLUŽBENO ZA HRT

'U HDZ-u smatraju da je ipak bolje da je premijer političar'

14.12.2015 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a večeras je nastavilo jutros prekinuti sastanak nakon kojeg je predsjednik stranke Tomislav Karamarko rekao da je tripartitna vlada 'passe' i pozvao Most da s njima sastavi vladu. HDZ će definirati zaključke o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru koje će poslati Mostu. HRT-ova novinarka Katarina Periša Čakarun izvijestila je da neslužbeno doznaje kako je 'HDZ otvoren za konsenzus oko svih bitnih pitanja koja znače bolji život građana, dakle oko svih reformi koje je nužno provesti'

'HDZ će konstatirati da je koalicija Hrvatska raste odbila zahtjev Mosta o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru. Isto tako, doznajem, HDZ će ostaviti otvorena vrata onima unutar lijevog koalicijskog bloka koji žele provesti reforme zajedno s njima da im se pridruže', javila je Periša Čakarun, javljajući se uživo ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Što se tiče zahtjeva Mosta o nestranačkom premijeru, u HDZ-u su navodno otvoreni i za to da se razgovara o tom zahtjevu, međutim 'oni smatraju da je za Hrvatsku ipak bolje da je na čelu Vlade stranački premijer - dakle da je premijer političar, a ne nestranačka osoba'.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ će utvrditi stavove s ostalim partnerima Domoljubne koalicije. 'Neslužbeno doznajem da su oni skloni takvim zaključcima koji će večeras biti poslani u Most', zaključila je HRT-ova izvjestiteljica.

'SDP: Ili javno izjašnjavanje 15 zastupnika Mosta ili - novi izbori'

S Iblerovog trga javila se novinarka Tatjana Munižaba, izvješćujući da su joj svi iz koalicije Hrvatska raste s kojima je danas kontaktirala ponovili da ili svaki od 15 zastupnika Mosta mora javno i otvoreno reći komu je skloniji ili slijede novi izbori. Treće rješenje u ovom trenutku ne vide.

'U tome, kažu, predsjednica može itekako pomoći, a može pomoći i samoj sebi. Zato je njihov neslužbeni prijedlog da pozove svakoga od 15 zastupnika Mosta također ponaosob i izravno ih pita kojoj su koaliciji skloniji', javila je Munižaba.

U HNS-u, Hrvatskim laburistima i HSU-u mnogo su rječitiji od SDP-ovaca.

'Priznaju da su razgovarali pojedinačno sa zastupnicima Mosta i nakon tih razgovora zaključili da je većina njih sklonija koaliciji Hrvatska raste', izvijestila je Munižaba.