IZ KALAŠNJIKOVA

U Grčkoj pucano na rezidenciju njemačkog veleposlanika

30.12.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Nepoznate su osobe u ponedjeljak rano ujutro otvorile vatru na rezidenciju njemačkog veleposlanika u Halandriju, predgrađu na sjeveru Atene, izazvavši materijalnu štetu, doznaje se od policijskog izvora.

Napad se dogodio u 3.30 sati po mjesnom vremenu (2.30 sati po srednjoeuropskom), a protuterorističke postrojbe policije odmah su upućene na mjesto događaja radi istrage. Po prvim informacijama, u dvorištu rezidencije pronađeno je dvadesetak čahura a počinitelji su pobjegli na motoru. Najvjerojatnije je pucano iz kalašnjikova.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Predsjednik grčke vlade Antonis Samaras i ministar policije Nicos Dendias razgovarali su telefonom s njemačkim veleposlanikom o izgredu. Napadi na diplomatska predstavništva, banke i strane tvrtke česti su u Grčkoj, a policija ih pripisuje anarhističkom pokretu i krajnjim ljevičarima. U tim napadima većinom nastaje samo materijalna šteta.

Nakon izbijanja dužničke krize u Grčkoj 2010. i donošenja drakonskih mjera štednje koju propisuju vjerovnici EU i MMF, grčka javnost smatra Njemačku najvećim krivcem za nametanje politike štednje. Rezidencija njemačkog veleposlanika u Halandriju, oko 7 km od središta Atene, bila je ne meti raketnog napada u svibnju 2000., za koji je odgovornost tada preuzela grčka ekstremistička skupina 17. studenoga.