primio prve korisnike

U Glini otvoren Dom za starije prognanike i izbjeglice

07.05.2018 u 17:45

Bionic
Reading

Službenim otvorenjem Doma za starije i nemoćne osobe u Glini, koji je već primio prve korisnike, nakon 27 godina završen je organizirani oblik smještaja prognanika, povratnika i izbjeglica u Hrvatskoj

Dom, koji može primiti 74 osobe, preuređena je zgrada bivše bolnice u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) koji u Hrvatskoj provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Dom vrijedan 30,8 milijuna kuna izgrađen je donatorskim financijskim sredstvima fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uz nacionalno sufinanciranje od 25 posto vrijednosti projekta, a ostalo je osigurano iz EU fondova i donacijama, među kojima je i ona američke vlade.

Kako je na svečanom otvorenju rekao državni tajnik Središnjeg ureda Nikola Mažar, 'time je priča o zbrinjavanju prognanika i izbjeglica najranjivije populacije treće dobi, koja sada dobiva stalnu socijalnu skrb, za Hrvatsku završena'. Projekt uređenja doma, dodao je, ujedno je primjer kako se državna imovina 'uspješno može staviti u novu funkciju'.

Dom zapošljava 35 djelatnika, a nakon planirane nadogradnje i povećanja kapaciteta zaposlit će se još desetak osoba.

O važnosti objekta za Glinu i Sisačko-moslavačku županiju na svečanosti su govorili župan Ivo Žinić kao izaslanik pokroviteljice svečanosti, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević i ravnateljica doma Renata Tominović-Ceković.

Državna tajnica za demografiju, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa istaknula je kako je uspješno ostvaren projekt rezultat dobre suradnje tri sporazumne strane, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tog ministarstva i Sisačko-moslavačke županije.

>>> Bandić na Lašćini diže standard umirovljenicima

Dom će, kako je rekla, u skladu sa slobodnim kapacitetima otvoriti vrata i drugim starijim osobama bez obitelji i skrbi. Svima koji su sudjelovali u projektu zahvalili su predstavnica Europske komisije u Republici Hrvatskoj Rima Joujou-Deljkić i predstavnik UNHCR-a u Giuseppe Di Caro.

Granonačelnik preuzeo objekt za budući dom za starije i nemoćne na Laščini Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Na svečanosti su bili i predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, čiji su ministri vanjskih poslova s hrvatskim ministrom vanjskih poslova 2011. godine potpisali deklaraciju o Regionalnom programu zbrinjavanja najugroženijih kategorija izbjeglih i prognanih osoba.

U Hrvatskoj je za stambeno zbrinjavanje za šest potprojekata odobreno 14,4 milijuna eura isključivo od donacija pojedinih zemalja, neovisno o fondu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja te dijelom od nepotrošenih IPA financijskih sredstava. Republika Hrvatska sufinancira 25 posto vrijednosti potprojekata, a njihova je ukupna vrijednost nešto viša od 19 milijuna eura.