PORTUGALSKO SVETIŠTE

U Fatimu stiglo 230.000 hodočasnika

13.05.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Oko 230.000 hodočasnika stiglo je u subotu u portugalsko svetište Fatimu gdje se obilježava 106 godina od ukazanja Gospe, izvijestila je lokalna katolička Crkva

Mjesto Fatima, udaljeno 128 kilometara od glavnoga grada Lisabona, postalo je poznato u svijetu po neobičnim viđenjima troje djece 1917. godine. Lucia de Jesus dos Santos, Francisco Marto i Jacinta Marto doživljavali su ukazanja u trenutku kada je Prvi svjetski rat harao Europom.

U subotu se u tom mjestu održava 11 misa kojima, prema službenim podacima, prisustvuje 230.000 hodočasnika iz raznih dijelova svijeta. Broj hodočasnika premašio je očekivanja. 'Nakon pandemije, ovo je mirna i spokojna proslava. Očekujemo između 180.000 i 200.000 hodočasnika', rekao je u petak Ivan de Souza, župnik tamošnje crkve, u obraćanju medijima.

Hodočasnici su pristizali zadnjih dana kako bi prisustovali procesiji i molitvi. Mnogi su propješačili desetke kilometara, poput profesorice Liliane Avidos koja je stigla iz 50 kilometara udaljenog grada Pombala. 'Ovako hodočastimo već 18 godina. Pješačimo danimam a na putu nam pomoć pružaju zdravstveni radnici', rekla je Avidos za portugalske novine Diario de Noticias.

Anabela, 65-godišnja hodočasnica, kaže da je važno imati dobru obuću na tako dugom putu. Helder Marques, 44-godišnji profesionalni vatrogasac, došao je zahvaliti Gospi što je preživio nesreću 2018. godine

'Bio sam u komi, priključen na bolnički aparat. Suprotno svim prognozama srce mi je opet počelo kucati te sam se vratio u život', ispričao je Marques koji zbog još uvijek narušenog zdravlja nije mogao pješačiti. U skupini od sto osoba doputovao je iz 236 kilometara udaljenog mjesta.