NEPRIUŠTIVOST NEKRETNINA

Ne očekuje se pad cijena nekretnina, a ponuda sve manja: Ovo su moguća rješenja?

13.05.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Nepriuštivost nekretnina je veliki izazov sve većem broju hrvatskih građana, stoga je krajnje vrijeme da država odnosno jedinice lokalne samouprave počnu sustavno i analitički promišljati o primjerenim modelima jer postojeći ne postižu cilj

Iako se od kraja 2022. bilježi usporavanje tržišta nekretnina, do kraja ove godine ne očekuje se značajniji pad cijena. Prisutan je manjak ponude u svim segmentima, pogotovo u novogradnji, a sve je veći problem i nepriuštivost nekretnina u većim gradovima na obali i Zagrebu, rečeno je na 35. Forumu poslovanja nekretninama koje se u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama održava u Šibeniku.

'U atmosferi rasta tržišta nekretnina, ali i očekivanju promjena pozitivnih trendova, kako globalno tako i u Hrvatskoj, cilj struke je održivost djelatnosti i poboljšanje kvalitete usluga, kako bi svi posrednici, bili oni veliki ili mali, mogli biti ravnopravni na slobodnom tržištu i živjeti od svoga rada. U tome im HGK stoji na raspolaganju s dostupnim mehanizmima koji mogu pomoći u postizanju boljih gospodarskih rezultata za državni proračun RH i hrvatsko gospodarstvo u cjelini', kazao je u uvodnom govoru Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK.

U zadnjih nekoliko godina tražene cijene stambenih nekretnina rasle su većom stopom nego realizirane, razlika se u 2022. povećala u odnosu na 2021. te je iznosila 23 posto, što ukazuje da su tražene cijene previsoke.

Prema podacima Burze nekretninama, indeks rasta realiziranih cijena lani je u odnosu na 2021. bio 14,75 posto na razini cijene Hrvatske, a prosječne realizirane/postignute cijene bile su 2.280 eura po m2 na obali, 1.980 eura po m2 u Zagrebu te 1.804 eura po m2 u ostatku Hrvatske.

Iako je ukupan broj transakcija stambenim nekretninama u prošloj godini porastao za 12,6 posto u odnosu na 2021., posrednici u prometu nekretninama zabilježili su usporavanje tog trenda krajem prošle i početkom ove godine, što se pripisuje sve manjem broju građana koji žele kupiti ili si mogu priuštiti nekretnine s nerealno visokim cijenama.

  • +3
Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Aktivnost na tržištu nekretnina u ovoj godini ovisit će o uobičajenim makroekonomskim pokazateljima poput stope BDP-a, ali o tome hoće li doći do potrebne segmentacije i veće diferencijacije cijena, prema kriteriju novogradnja-rabljena nekretnina, ali i svih drugih kriterija.

'Neće se više lako i brzo prodavati rabljene, zapuštene nekretnine na neatraktivnim lokacijama, po nerealno visokim cijenama, jer se 'potrošio' fond kupaca koji su ih spremni ili u mogućnosti platiti, jer više nema APN-a koji je potaknuo mnoge da kupe preskupe nekretnine. Također,  dovršeno je uvođenje eura, koje je snažno utjecalo na povećanu potražnju u 2022.', kazala je Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb.

Velik pad prosječnih cijena ne očekuje se u ovoj godini, pogotovo ne luksuznih novogradnji, jer će, ocjenjuje Mihaljinac Knežević, vrlo mali broj izgrađenih nekretnina u tom segmentu nastavit nalaziti kupce. Tržište na obali je pod značajnim utjecajem stranih kupaca, posebno tijekom 2021. i 2022., a trend je nastavljen i u ovoj godini te je sada svaki treći kupac nekretnine na Jadranu stranac, najčešće državljanin EU-a.

Rast potražnje prati rast cijena svih vrsta nekretnina i zemljišta uz more. Novogradnje u većim gradovima dostigle su vrlo visoke cijene i kreću se od 3.000 eura do 5.000 eura pa čak i više, ovisno lokaciji i standardu gradnje i opreme, te su postale teško dostupne hrvatskim građanima.

'Treba nam kvalitetan dugoročni program'

'S obzirom na ove trendove na tržištu nekretnina, a naročito u smislu stambenih nekretnina i rješavanja stambenog pitanja, mišljenja sam da bi država trebala donijeti kvalitetan dugoročni program za stambeno zbrinjavanje. Prvenstveno mislim na gradnju stambenih parkova na državnom zemljištu, nedaleko od većih gradova.

Primjerice da se grade stambeni parkovi na zemljištu lokalne samouprave, novi kvartovi s kompletnom infrastrukturom, školama, vrtićima, sadržajima naselja, organiziranim javnim prijevozom, na lokacijama cca. 30 tak kilometara od većih gradova', predlaže Jasminka Biliškov, dopredsjednica Udruženja trgovaca nekretninama pri HGK, ističući da bi cijene takvih stanova trebale biti značajno povoljnije, i za kupnju i za dugoročni najam.

Gotovo sve države EU-a imaju modele priuštivog stanovanja, različiti su, ali generalno se temelje na javno-privatnim partnerstvima kojima se na tržište puštaju priuštivi stanovi za najam.

Na Forumu u Šibeniku najavljeno je pokretanje online edukacije za stručni ispit za agenta u posredovanju prometa nekretnina – HGK Masterclass. Edukacija se sastoji od šest tematskih modula koji će pružiti sveobuhvatno znanje potrebno za polaganje stručnog ispita za agenta za posredovanje u prometu nekretnina, a to su: trgovačka društva i ugovori; stvarna prava na nekretninama i zemljišne knjige; porezi, financijsko poslovanje i marketing; prostorno uređenje; gradnja te procjena nekretnina.