istraga pokazala

U Europi otkriveno Hamasovo skladište oružja za napade u Njemačkoj

03.04.2024 u 17:36

Bionic
Reading

Tijekom istrage vezane uz članove Hamasa uhićene u prosincu u Njemačkoj i Nizozemskoj, istražitelji su otkrili skladište oružja koje je trebalo biti upotrijebljeno za napade na židovske objekte u Njemačkoj, javljaju njemački mediji u srijedu

"Na jugu Bugarske je u jednom podzemnom skladištu pronađeno oružje i streljivo koje je trebalo poslužiti za napade Hamasa na židovske ciljeve u Njemačkoj, posebice u Berlinu", javlja Spiegel Online pozivajući se na izvore u Njemačkoj službi za borbu protiv kriminala (BKA).

Prema istim navodima pronađeno oružje je u međuvremenu djelomično neupotrebljivo zbog hrđe.

Do saznanja o skladištu oružja se došlo analizom mobitela jednog od četvorice Palestinaca uhićenih u prosincu u Berlinu i Nizozemskoj pod sumnjom da su po nalogu Hamasa u Europi pripremali skladišta oružja koje bi trebalo poslužiti za terorističke napade.

Kako nadalje sumnja Glavno državno odvjetništvo, uhićeni su vjerojatno i u Poljskoj pripremili slična podzemna skladišta. Kod trojica od njih su prilikom jedne kontrole na njemačko-poljskoj granici u automobilu pronađene lopate.

Njemački i europski organi gonjenja su informacije o članovima militantnog krila Hamasa dobili od izraelskih tajnih službi.

Njemačke vlasti su u siječnju objavile da je nalog za pripremu skladišta oružja po Europi dao sam Kalil al Karaz, zamjenik zapovjednika militantnog krila Hamasa koji je u međuvremenu ubijen u jednom izraelskom napadu.