U GAZI

Bolnica Al-Šifa u ruševinama: 'Nitko nije pošteđen, ovo je katastrofa'

01.04.2024 u 21:31

Bionic
Reading

U uništenom kompleksu bolnice Al-Šife u gradu Gazi 'mrtvi su posvuda' i 'nitko nije bio pošteđen', rekao je šef ekipe hitne pomoći na sjeveru grada, nedugo nakon povlačenja izraelske vojske u ponedjeljak

Deseci ljudi obilaze bolnički kompleks, promatrajući razmjere štete, posve ili djelomično uništene zgrade. Neki kopaju po ruševinama i prikupljaju što mogu pronaći. Jedna zgrada još gori. Dvoje mladih gura bicikli, magarac vuče kola s četvero ljudi, troje muškaraca nosi ranjenika na nosiljci.

Bolnica Al-Šifa, najveća u Pojasu Gaze, u ruševinama je, 'posve je uništena', rekao je za AFP Fares Afanah, šef ekipe hitne pomoći na sjeveru grada Gaze. 'Masakri civila i djece moraju prestati. Nitko nije bio pošteđen', rekao je.

'Medicinske ekipe još prikupljaju tijela i ranjene oko i unutar bolničkog kompleksa', rekao je. Vatrogasci iza njega gase požar u jednoj zgradi. 'Ovo što se događa ovdje katastrofa je protiv čovječnosti i zdravstvenog sustava u Pojasu Gaze', rekao je.

Zgrade u kompleksu su 'izgorjele i uništene', dodao je, kritizirajući 'osvetu okupatorskih snaga'. Pozvao je svijet da 'zaustavi pokolj palestinskog naroda'. Jedan čovjek pokazao je tijela razbacana posvuda po cesti. 'Nema nijednog kreveta', rekao je, odbijajući reći kako se zove. 'Bit ćemo pokopani ovdje i nećemo odavde otići.'

Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak da je završila vojne operacije u kompleksu Al-Šife i da se odande povukla. Prije je objavila da je ondje pronašla velike količine oružja, sukobila se s teroristima i da je izbjegavala raniti zaposlenike i pacijente.

Član hitne pomoći rekao je da je 'iznenađen nevjerojatnom šutnjom međunarodne zajednice i arapskog svijeta'. Kada će se pomaknuti? Kada sav palestinski narod bude uništen?' zapitao se.