ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA

U Europi nestalo 10.000 izbjegle djece

31.01.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Najmanje 10.000 izbjegle djece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon što su stigli u Europu, priopćila je europska policijska agencija Europol

Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organiziranih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima, piše britanski Guardian.
Šef Europol Brian Donald je za Observer rekao da su tisuće ranjivih maloljetnih izbjeglica nestale nakon što su ih registrirale državne vlasti.

Samo u Italiji je nestalo 5.000 djece, dok se u Švedskoj 1.000 djece vodi kao nestalo, naglasio je Donald i upozorio da je sofisticirana 'kriminalna infrastruktura' sada usmjerila pažnju na izbjeglice.

'Nije pretjerano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorišteni za kriminal, neki su možda samo predati članovima svojih porodica. Ali mi ne znamo gdje su oni, što rade i s kime su', kaže šef Europola.

Prema procjenama humanitarne organizacije 'Save the children', u Europsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 djece bez pratnje roditelja.

Europol, koji ima više od 900 obavještajnih analitičara i policijskih službenika, vjeruje da su maloljetnici činili 27 posto od oko milijun izbjeglica, koliko ih je tijekom 2015. stiglo u EU.