gotovo svi iz iste obitelji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji pet novooboljelih, sveukupno 39

31.03.2020 u 13:18

Bionic
Reading

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak je zaraza koronavirusom potvrđena za još pet osoba te je sada ukupan broj oboljelih 39, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako je četvero novozaraženih iz obitelji iz Trpnja na poluotoku Pelješcu, koji su bili u samoizolaciji i kontakti su kontakata iz Zračne luke u Dubrovniku, a za petog se istražuje izvor zaraze.

„Za jednu od jučer pozitivnih osoba postoji mogućnost da se zarazila u Njemačkoj, gdje je bila početkom ožujka. Ukupno su od početka pandemije obrađena 252 kontakta“, rekao je Lakić i dodao kako je polovina zaraženih vezana za Zračnu luku u Dubrovniku.

Najviše zaraženih iz Konavala- najmlađem 15 godina

„Najveći broj zaraženih je iz Konavala - 16, iz Dubrovnika 15, Trpnja pet, Župe dubrovačke dvoje te iz Vele Luke jedan zaraženi. Podjednako su zastupljena oba spola. Prosječna je dob 52 godine, pritom najmlađi ima 15, a najstariji 77 godina, a najviše ih je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina“, rekao Lakić. Dodao je kako se još ne zna kad će se dubrovački uzorci početi testirati u Splitu.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je u bolnici deset pacijenata pozitivnih na koronavirus, a nitko nije intubiran niti je u jedinici intenzivnog liječenja. „Tri pacijenta koji su zbog općeg stanja prevezeni u KBC Split još su teško, ali stabilno. Osim već potvrđenog jednog liječnika, nismo imali novih slučajeva u bolnici. Stanje je stabilno“, istaknuo je Bekić i podsjetio da svi onkološki pacijenti na terapiji imaju poseban ulaz u bolnicu te točan protokol.

Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo podsjetio je kako je od početka pandemije poslano 258 uzoraka, 39 osoba je bilo pozitivno, a još se čekaju rezultati za četiri uzorka. U karanteni su i dalje dvije osobe, a u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjera samoizolacije.

„Dio zdravstvene opreme je već stigao i podijeljen je zdravstvenim ustanovama. Na putu prema Dubrovniku je još jedan dio, iz Kine, te donacija UNICEF-a, i tijekom srijede ćemo je raspodijeliti zdravstvenim ustanovama, sukladno odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. I mi smo našli druge kanale i naručili dodatnu opremu, a isporuku očekujemo kroz pet- šest dana“, rekao je Cebalo.

U vezi s pozivom stanovnika Elafitskog otočja, gdje se izvode građevinski radovi, Cebalo je podsjetio da Nacionalni stožer nije zabranio građevinske radove, ali je ograničio linijski promet za sve koji nemaju boravište na otoku. „Ovo je granično pitanje. Pitali smo Nacionalni stožer za uputu i odgovorili su nam da građevinski radovi nisu zabranjeni, a svaki poslodavac može organizirati prijevoz svojih radnika. Postupit ćemo sukladno uputama, a mi nemamo ovlast donositi odluke o zabrani“, rekao je Cebalo.

  • +7
Dubrovnik: Konferencija za medije stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zatvoreni granični prijelazi -  Korčula, Vela Luka i Cavtat

Dodao je kako je, po novim izmjenama i dopunama Uredbe o graničnim prijelazima, odlučeno da se od 1. travnja zatvara stalni granični prijelaz u Korčuli te dva sezonska granična prijelaza u Veloj Luci i Cavtatu. Podsjetio je kako poljoprivrednici svoje propusnice dobivaju preko Ministarstva poljoprivrede.

Načelnik dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Ivan Pavličević istaknuo je kako je dosad 13 osoba 14 puta prekršilo mjere samoizolacije, a podatke o novčanim kaznama ima Državni inspektorat.

Dodao je kako punktovi za kontrolu dosad nisu bili točno na granicama jedinica lokalne i mjesne samouprave, nego na najpogodnijim lokacijama pa je uvažena primjedba lokalnih čelnika i građana te će se to nastojati korigirati. „Kontrolu provodimo već desetak dana, a tek smo jutros na jednom punktu imali gužvu. Ispričavam se građanima. Povećat ćemo broj policijskih službenika kako bi se protok ubrzao“, rekao je Pavličević.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je epidemiološko stanje u županiji, po mišljenju stručnjaka, stabilno i zadovoljavajuće te je kao pozitivnu činjenicu istaknuo da zaraza nije ušla među zdravstveno osoblje ni u najosjetljiviju stariju populaciju. „Postojala je bojazan hoćemo li i koliko možemo izdržati s količinom zdravstvene opreme. Zahvaljujem Vladi RH i Nacionalnom stožeru na novim kanalima pomoći. Sad je situacija puno mirnija, a vjerujem da će tako i ostati. Hvala i svima ostalima koji su nam nudili pomoć na razne načine“, rekao je Dobroslavić.