krenula kampanja

U DIP stigla prva žalba: 'Dok se to ne riješi, ne možemo tiskati listiće'

30.03.2024 u 20:39

Bionic
Reading

Slaven Hojski, glasnogovornik i član DIP-a bio je gost Dnevnika N1 televizije u kojem je komentirao objavu pravovaljanih kandidacijskih lista za parlamentarne izbore.

'Stigla je i prva žalba. Jučer jedna stranka nije prošla test kandidature. Radi se o stranci Demokršćani. Odredba zakona je jasna te govori da pravo kandidiranja imaju stranke koje su registrirane u RH na dan odluke predsjednika Republike, a to je bio datum 15.3. Uvidom u registar smo vidjeli da je stranke Demokršćani registrirana 19. ožujka. Oni su podnijeli zahtjev početkom ožujka, ali nisu registrirani u roku. I sad su uložili žalbu Ustavnom sudu preko DIP-a. Oni imaju rok od 48 sati riješiti ovu žalbu, mi ju šaljemo odmah večeras', kazao je za N1 glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Navodi da dok se na Ustavnom sudu ne riješe sve žalbe, DIP ne može tiskati glasačke listiće, a to povlači puno drugih pitanja.

'Moramo krenuti što prije s tiskanjem zbog udaljenih destinacija. U Saboru je bilo vrlo intenzivno. Zadnji dan smo primali kandidature svakih pola sata. Do dva sata ujutro smo bili u Saboru. Danas u 17 sati su objavljene sve liste i krenula je službena izborna promidžba. Imamo pravila i za medije koji imaju nacionalne koncesije, službena promidžba traje do 15. travnja', kazao je te je naveo da situaciju kontroliraju koliko mogu.

'Imamo zakon iz 1999. koji je podnormiran s obzirom na novonastalu situaciju. Krećemo se u okviru zakona koliko možemo. Naslanjamo se i na upozorenje Ustavnog suda. Zato smo danas objavili dodatno priopćenje gdje smo na mnogobrojne upite donijeli nekoliko stajališta u vezi predsjednika republike. Sve izjave predsjednika Republike ne mogu biti dio izbornog bloka, ali se pojavilo pitanje što je s repliciranjem nekih konkretnih izbornih radnji pa smo zauzeli stav da bi to stvorilo paralelni izborni blok koji bi također bio suprotan upozorenju Ustavnog suda. Pozvali smo sve medije da uzmu u obzir smjernice iz ovog upozorenja Ustavnog suda. Sve je to otišlo i na Ustavni sud i na Etičko povjerenjstvo. Mi nećemo tumačiti doseg Ustavnog suda', kazao je.

Hojski kaže da je predsjednik Zoran Milanović očito i konkretno rekao da ne priznaje upozorenje Ustavnog suda, a što se tiče samog izbornog zakona on ne pokriva ovu sitiaciju. 'Tu nemamo nikakvih mogućnosti. Vidjet ćemo hoće li Ustavni sud donijeti neke dodatne mjere. Vidjet ćemo što nose novi dani. Naši su glavni alati predaja lista, sve ostalo izlazi iz okvira izbornog zakona', zaključio je.