anketa

Počinje službena kampanja: Za koga biste glasali da su danas izbori?

30.03.2024 u 16:14

Bionic
Reading

Proteklih tjedan dana obilježilo je predavanje lista i kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu, koje će uoči Uskrsa i objaviti one pravovaljane. Objavom lista započet će i službena kampanja, a mi vas uoči njenog starta ponovno pitamo koga bi zaokružili da danas izlazite na birališta

U proteklih tjedana dana konačno se iskristaliziralo za koge će birači i u kojim kombinacijama moći glasati na izborima koji će se održati 17. travnja. Sklopljene su posljednje predizborne koalicije, predstavljeni kandidati na listama, a iste predane Državnom izbornom povjerenstvu. Upravo će DIP objavom pravovaljanih lista označiti i početak službene kampanje, koja će potrajati do 15. travnja u ponoć.

Što se tiče lijevog političkog spektra iako se spekuliralo da bi Zoran Milanović u posljednji tren mogao podnijeti ostavku i pojaviti se na listi SDP-a i partnera, odnosno koalicije 'Rijeke pravde', to se nije dogodilo, unatoč tome što ga je šef HDZ-a Andrej Plenković više puta pozvao na izravan dvoboj.

  • +7
Rijeke pravde predale liste DIP-u Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

SDP na izbore na kraju izlazi u koaliciji s Centrom, Reformistima, HSS-om, Strankom s imenom i prezimenom, GLAS-om, no samim izgledom lista nisu zadovoljni svi u glavnoj oporbenoj stranci, a niz SDP-ovih gradonačelnika odbio je biti na listama.

Nakon što je propao dogovor sa SDP-om oko točkaste koalicije, Možemo je našao novog partnera u javnost ne baš poznatoj umirovljeničkoj stranci Hoćemo pravedno.

Novog koalicijskog partnera našao je i Fokus. Prvotno je ta stranka odustala od koalicije sa SDP-om i najavila da izlazi samostalno na izbore, potom nije došlo do dogovora ni s IDS-om i PGS-om, ali na kraju je s Republikom Damira Vanđelića, s kojom izlazi na izbore.

  • +11
HDZ predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Socijaldemokrati potpisali su pak političku suradnju s IDS-om, PGS-om i Nezavisnom platformom Sjever međimurskog župana Matije Posavca, a na predavanju lista otkrilo se da kao adute nude i neka već javnosti poznata lica poput sindikalita Vilima Ribića, bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković te bivšeg rukometnog vratara Vlade Šole.

Sve liste predstavio je HDZ, koji se odmah našao na udaru kritika zbog nedovoljnog broja žena. Osim ministara i visokih stranačkih dužnosnika na listama se pojavljuju i neka druga zanimljiva imena poput Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, generala Josipa Lucića, Tomislava Zadro, maloljetnog vukovarskog branitelja, glasnogovornika Vlade Marka Milića, a tu su ponovno i Marijana Petir i povratnik Hrvoje Zekanović.

Svoje liste za izbore predstavio je i Domovinski pokret, koji izlazi u koaliciji s novoosnovanom strankom Pravo i pravda na čijem je čelu eurozastupnik Mislav Kolakušić. Upravo će Kolakušić u sraz u 1. izbornoj jedinici s Andrejem Plenkovićem, SDP-ovim Arsenom Baukom, Sandrom Benčić iz Možemo te Mostovom Marijom Selak Raspudić.

  • +2
Domovinski pokret predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

U Mostu su pak obavili izbornu pjesmu, s rap dionicom njihovog premijerskog kandidata Nikole Grmoje, a samo par dana objavljena je i pjesma stranke Možemo koju potpisuje Mile Kekin.

U proteklih tjedan dana objavljen je i novi Crobarometar, koji je ipak pokazao da predsjednik Zoran Milanović nije postigao potpuni efekt svojom objavom o kandidaturi. SDP i dalje dosta raste, ali rast bilježi i HDZ te ostaje najpopularnija stranka u Hrvatskoj. Također, sam Milanović, koji je prije desetak dana bio u neznatnoj prednosti pred Plenkovićem, doživio je snažan pad - sada bi ga kao premijera vidjelo nešto manje od četvrtine ispitanih.

U tjednu kada je većina stranaka otkrila i poimence svoje adute s kojima se nadaju prikupljanju što više glasova birača, još vas jednom pitamo kako dišete pred izbore. Svoj glas možete ostaviti u anketi u nastavku. Veselimo se vašim odgovorima!