upozorenje građanima

U desecima gradova u BiH zrak je zbog ugljena za grijanje opasan za zdravlje

17.01.2024 u 12:22

Bionic
Reading

U više desetaka gradova u Bosni i Hercegovini zrak je u srijedu nezdrav, a u pojedinima i opasan po zdravlje, što je posljedica korištenja ugljena za zagrijavanje te proizvodnje električne energije u nizu termoelektrana, pa se stanovnike u srijedu poziva da što manje borave na otvorenome

Prema mjerenjima koje bilježi ekološka inicijativa Zrak ekoakcija, najlošije stanje je, prema mjerenjima, u Banjoj Luci, gdje je indeks zagađenosti 229, što spada u kategoriju nezdravog zraka. Najpovoljnija je situacija u Mostaru, s umjerenim zagađenjem uz indeks 55. Zrak je nezdrav i u Sarajevu, Tuzli, Travniku, Ilijašu i nizu drugih gradova.

Ova ekološka organizacija navodi kako je u tim gradovima moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. U Banjoj Luci oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani.

Sarajevo je godinama među najzagađenijim gradovima na svijetu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Organizacija za ljudska Human Rights Watch godinama upozorava kako su gradovi Bosne i Hercegovine među najzagađenijim u svijetu tijekom zimskih mjeseci, što za posljedicu ima da BiH ima petu najvišu stopu smrtnosti u svijetu od zagađenosti zraka.

Prema procjenama Svjetske banke, svake godine 3.300 ljudi u zemlji prerano umre od zagađenja zraka, što je devet posto svih smrtnih slučajeva.

Kao glavni uzrok tome navodi se da se stanovnici griju na ugljen i drvo, te da se najviše električne energije proizvodi upravo spaljivanjem ugljena u termoelektranama.