uglavnom u privatnom smještaju

U Crnoj Gori više od 5500 izbjeglih iz Ukrajine

28.03.2022 u 11:25

Bionic
Reading

U Crnoj Gori trenutno boravi preko pet i pol tisuća Ukrajinaca koji su utočište većinom našli kod prijatelja i rođaka ili imaju svoje nekretnine u toj zemlji, rekao je u ponedjeljak dužnosnik crnogorskog ministarstva unutarnjih poslova Zoran Miljanić

Prema podacima MUP-a Crne Gore u tu zemlju je od početka agresije Rusije na Ukrajinu ušlo 8333 državljana te zemlje a njih 2667 je nakon kraćeg zadržavanja napustilo Crnu Goru.

“Trenutno se u Crnoj Gori nalazi 5666 državljana Ukrajine. Najveći broj njih našao je smještaj kod prijatelja, rođaka, ima ih puno koji imaju svoje nekretnine. Prije izbijanja krize na privremenom ili stalnom boravku u Crnoj Gori bilo je nešto više od 2000 državljana Ukrajine tako da su neki smješteni kod njih”, rekao je Miljanić za Televiziju Crne Gore.

On je istaknuo da je nakon izbijanja krize preko 300 Ukrajinaca dnevno ulazilo u Crnu Goru ali je sad taj broj smanjen te trenutno više državljana napušta Crnu Goru nego što ulazi u nju.

  • +2
Ukrajinske izbjeglice Izvor: EPA / Autor: Darek Delmanowicz

“Upravljamo uspješno ovom krizom tako da će svaki Ukrajinac biti smješten u skladu s međunarodnim propisima. Vodit ćemo računa o svima koji su u Crnoj Gori, a i svima koji u budućem razdoblju stignu u našu zemlju", poručio je Miljanić, dodavši da je država osigurala preko 150 smještajnih jedinica u prihvatnim centrima te još 500 na alternativnim lokacijama.

Crna Gora je ranije osudila agresiju Rusije na Ukrajinu te se pridružila sankcijama koje je Europska unija uvela Moskvi. Istodobno u gradovima širom Crne Gore održani su prosvjedi podrške Ukrajini, ali je održano i nekoliko manjih skupova na kojima je podržana politika režima u Moskvi.