UPOZORENJE STRUČNJAKA

U cijeloj priči o Banovini zanemaruje se najvažniji aspekt: Bez sanacije tla ne smije biti protupotresne obnove!

29.12.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Nakon potresa na Banovini jedno od najčešćih pitanja je hoće li ljudi dobiti nove kuće i zgrade koje će biti protupotresno sigurne, geotehnički realizirane i energetski samostalne. Naravno, ne smiju biti ni preskupe. Je li to moguće i kakva je gradnja najbolja na Banovini, za 'Studio 4' HTV-a komentirao je Mario Bačić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Bačić je rekao da se u cijeloj priči u obnovi zanemaruje aspekt tla. Fenomen koji se dogodio tijekom potresa, inače relativno rijedak u praksi, pojava je likvefakcije, toga da se tlo pretvara u gustu tekućinu. To kao posljedicu ima tonjenje i naginjanje objekata.

'Naglasili smo da ne smije biti protupotresne obnove bez prethodne sanacije temeljnog tla. Bez obzira koliko kvalitetne napravili nove objekte ili kvalitetno obnovili postojeće objekte, ako tlo nije stabilno, doći će do slijeganja i prevrtanja tih objekata', upozorio je Bačić za HRT.

Upitan što je jeftinije i prihvatljivije - sagraditi tipske kuće na novom tlu ili ulagati u sanaciju tla - Bačić je odgovorio kako je uvijek jeftinije sanirati temeljno tlo nego premještati kompletno naselje na novu lokaciju.

'Iako se u medijima provlačila teza da zone koje su likvefirale više nisu pogodne za gradnju, to nema veze s istinom. Sva tla su pogodna za gradnju, samo je pitanje implementacije mjera sanacije i cijene implementacije tih mjera sanacije temeljnog tla. Na području Sisačko-moslavačke županije velike površine zahvaćene su tim fenomenom, ali postoje metode sanacije temeljnog tla koje su općeprihvaćene', rekao je Bačić.

  • +19
Petrinja godinu dana nakon potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Činjenica je, kaže Bačić, da su svi svjesni toga da obnova ide sporije nego što bi se htjelo. Istaknuo je teme brzine i odgovornosti.

'Hoćemo li na brzinu izraditi neku projektnu dokumentaciju, a što u slučaju ako to ne bude kvalitetno - koje su posljedice i tko će odgovarati', upitao je Bačić, dodajući da je kvalitetna projektna dokumentacija preduvjet za obnovu.

Naglasio je da je svaka kriza nova prilika.

'Dakle ovo je prilika da se sva ta infrastruktura na području Sisačko-moslavačke županije dovede na stupanj viši nego što je bio prije potresa', rekao je.

Bačić je rekao da obnova bez politike ne ide, ali da je važno da se odluke donose u simbiozi sa strukom.