BURNO NA BANOVINI

[VIDEO/FOTO] Plenković i svita izviždani na ulasku u petrinjsku crkvu, poletjela i gruda snijega. Nakon mise premijer prozvao Milanovića da 'prodaje bozu'

29.12.2021 u 11:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković boravi danas na Banovini, na godišnjicu razornog potresa. Prilikom njegovog dolaska u petrinjsku crkvu sv. Lovre, okupljeni građani vikali su 'Hoćemo obnovu', a tik uz premijera proletjela je i gruda snijega. 'Dobro, nije to problem', komentirao je Plenković te je s brojnim izaslanstvom ušao u crkvu netom prije nego su se oglasila crkvena zvona u 12.19 sati, kada je prije godinu dana potres zavio Banovinu u crno. U parku su ostali građani, nijemi i shrvani sjećanjima

Prosvjed je organizirala Inicijativa građana Petrinjsko proljeće, a premijera i društvo dočekali su i brojni transparenti kojima se zaziva što brža obnova. 'Gdje je naša budućnost', 'Još smo tu, čekamo', 'Možete vi bolje', 'Obnova nije počela', 'Volim Petrinju', 'Nismo zadovoljni' bili su neki od transparenata.

Po izlasku iz crkve, Plenković je kazao da je 'normalno da ima nezadovoljnih ljudi' koji i na taj način izražavaju svoje nezadovoljstvo. 'Nastavljamo s procesom obnove, moramo ga ubrzati i pomoći ljudima koji žive u privremenom smještaju. Mi smo tu da radimo', rekao je.

Na ponovljena novinarska pitanja o sporosti obnove rekao je, referirajući se na kritike predsjednika Milanovića, da netko 'prodaje bozu'.

'Može vam netko prodavati bozu da je sve trebalo biti gotovo, ali malo neka se uputi u proces i razmjere šteta. To se ne može preko noći', kazao je Plenković. U društvu gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes uputio se potom u kontejnersko naselje na Sajmištu, gdje je jedna stanarka tražila njegov potpis, a on je potom ušao u kontejner i zadržao se u razgovoru sa starijom gospođom.

  • +47
Petrinjci dočekali Plenkovića zvižducima i prosvjednim transparentima Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Premijer se ranije jutros obratio javnosti, poručujući da su mnogi građani nažalost ostali bez krova nad glavom, a u godinu dana Vlada im je nastojala maksimalno olakšati život. Aktivirano je načelo solidarnosti, pa je premijer zahvalio svima koji su pomogli i nisu žalili truda - od građana, preko hrvatskih službi, do stranih zemalja.

To područje pogodilo je i 5000 dodatnih potresa koji su uzrokovali nove štete, izvijestio je Plenković.

'Nema segmenta u kojem nisu poduzete aktivnosti koje bi pomogle funkcioniranju života na Baniji', rekao je, dodajući da su pritom poslužila i iskustva drugih zemalja. Završena je obnova na 1106 kuća s manjim oštećenjima, a više od 1000 kuća već je useljeno. Slijedi obnova objekata s većim oštećenjima.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Jučer je raspisan natječaj za 150 stanova u višestambenim objektima, a u tijeku su i drugi natječaji. Cilj je, naravno, kvalitetna konstrukcijska izgradnja otporna na potrese.

'Dinamika ubrzava, izaći ćemo ususret očekivanjima naših građana koji su u alternativnom smještaju. Dio sugrađana odabrao je biti u blizini svojih imanja i ostati ovdje', rekao je Plenković, najavljujući da će sutra biti usvojen paket mjera u vrijednosti od 15 milijardi kuna. Država je dosad pomogla s više od milijardu kuna u svim uslugama.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

'Dobili smo širok konsenzus za smjer razvoja Sisačko-moslavačke županije, nastojimo ulagati u ovaj kraj koji je pola sata ili malo više udaljen od Zagreba. Ključni projekt, žila kucavica razvoja ovog kraja, bit će dovršetak autoceste do Siska. Očekujemo da se 17 kilometara autoceste realizira do kraja mandata naše vlade. Omogućit ćemo integriranost srca ove županije uz Zagreb i mislimo da će to potaknuti razvoj', rekao je Plenković.

Aktivan pogled na budućnost uključuje povoljnije uvjete za poduzetnike i strane investitore na području Banovine.

  • +2
Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upitan koliko je zadovoljan učinjenim, rekao je da je strategija išla logičnim putem da se prvo obnavljaju objekti s lakšim oštećenjima i ponudi alternativan smještaj onima koji su to trebali. Sad se ide u sustavne natječaje sa svim procedurama.

  • +16
Centar novog života, Petrinja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Vrlo je važno razumjeti da nema primjera da se preko noći obnove tisuće objekata i izgrade nove zgrade. Postoje trud, rad, posvećenost fizičkoj obnovi i revitalizaciji Banovine. Ovdje su se sintetizirale sve moguće negativne posljedice - od tranzicije i ratnih stradanja do potresa u covid kontekstu i demografske krize. U alternativnom smještaju je oko 5500 ljudi, fokusirat ćemo se na to da se skrati taj period. Oni su mogli biti i u drugom smještaju, ali poštujući njihov odabir, napravit ćemo sve da se to što prije riješi', kazao je.

'Nema nitko od nas čarobni štapić da preko noći izgradi ne znam koliko stambenih jedinica', kazao je.

'Očito su se nam se zvijezde ovako posložile'

Upitan treba li netko snositi odgovornost za to što još nije obnovljena nijedna kuća sa žutom i crvenom naljepnicom, rekao je da bi se to trebalo izgraditi do kraja godine. 'Ne kažem da je brzina idealna, ali objektivno, kada vidite izvješće rada Stožera... Moglo se, naravno, više i brže i bolje, ali će se napraviti. Puno se učinilo', naglasio je. Na pitanje hoće li stanovnici i iduću zimu dočekati u kontejnerima, nije direktno odgovorio. Rekao je da ne može to precizirati.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Svi mi možemo učiniti više i bolje, ali imamo paralelno nekoliko velikih kriza s kojima živimo. Tu smo da ljudi primaju plaće, mirovine, da sve funkcionira, da nam gospodarski rast bude veći od devet posto, da nam zdravstvo funkcionira, da idemo prema euru i Schengenu, da jačamo vojsku i štitimo granice. Pun je jelovnik tema, a mi se trudimo učiniti sve ono što je korisno. Svima osiguravamo krov nad glavom i topli obrok, držeći smjer koji smo zacrtali prije covida i potresa. Ovako nam je od početka mandata, očito su se zvijezde posložile da će tako biti i do kraja', rekao je premijer.

Medved zahvalio građanima na 'razumijevanju i potpori'

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved zahvalio je stradalom stanovništvu na 'razumijevanju i potpori' svemu što se čini, članicama i članovima Stožera, gradovima, županijama i općinama za suradnju u cilju potpune revitalizacije i obnove Banovine, kao i još snažnijeg ubrzavanja obnove.

Ministar Darko Horvat izvijestio je da je potpisan sporazum o izgradnji nove srednje škole u Sisku i Petrinji.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević zahvalio je svim građanima koji su pokazali veliko srce i solidarnost, humanitarnim organizacijama i civilnom društvu te članovima Stožera. 'I mi u Stožeru i u Vladi dijelimo istu viziju - da nije dovoljno obnoviti porušeno, nego postići bolju prometnu povezanost, pokrivenost mobilnim signalnom, da ljude motiviramo da ostanu i one koji su otišli da se vrate', rekao je Milošević.

  • +14
Petrinja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Covid potvrde na Pantovčaku

Komentirajući aktiviranje covid potvrda na Pantovčaku, rekao je da one predstavljaju mogućost izbora.

'Poanta je da ako trebate uslugu od države da vas zaštitimo što više. Zato te potvrde postoje. Ono što je osobni izbor - kafić, restoran - to je odabir pojedinca i njegova odgovornost', rekao je Plenković, dodajući da, bez obzira na retoriku, to je jedino moguće.

'Mogu samo pozdraviti činjenicu da se gledaju covid potvrde na ulazu u Ured predsjednika', kazao je.

Govoreći o referendumu o covid potvrdama, rekao je da je Zakon o referendumu trenutno u fazi između prvog i drugog čitanja u Saboru. 'Kad god se dirao Ustav, jako se malo ostalo na detaljima, što onda otvara razna pitanja', rekao je.

Raspored posjeta Banovini

Premijer Plenković posjećuje Petrinju i Sisak povodom godine dana od razornog potresa koji je pogodio to područje Sisačko-moslavačke županije. U Petrinji je premijer sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Sjednica je održana u Vojarni pukovnik Predrag Matanović, u kojoj je upriličeno i potpisivanje ugovora i sporazuma za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji te za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku i otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Premijer Plenković i suradnici u Petrinji će obići novoizgrađenu sportsku dvoranu OŠ Mate Lovraka i Dječji vrtić Petrinjčica u izgradnji. Posjetit će i poduzetnički centar Centar novog života i nazočiti misi u petrinjskoj crkvi sv. Lovre za sve žrtve razornog potresa.

Premijer i izaslanstvo u Sisku će posjetiti Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić i razgledati izložbu 'Budućnost nakon potresa' postavljenu u prigodi 125. obljetnice osnutka bolnice.