francuska

U četvrtak nacionalni štrajk zbog mirovinske reforme

04.12.2019 u 12:58

Bionic
Reading

Francuska se priprema za nacionalni štrajk i sindikalne prosvjede koji počinju u četvrtak, a usmjereni su protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da reformira mirovinski sustav

Najteže pogođeni trebali bi biti željeznički promet i pariški javni prijevoz. Njihovi radnici imaju pravo na prijevremenu mirovinu koja će reformom vjerojatno biti postupno ukinuta.

Najavljeno je zatvaranje 11 od 16 linija metroa i putnicima je savjetovano da koriste aplikaciju za dijeljenje vožnje, unajme bicikle i e-skutere. Otkazan će biti svaki peti let u zračnim lukama u Parizu, Lyonu, Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu i Beauvaisu.

Pariška policija zabranila je prosvjednicima pokreta 'žutih prsluka' da se u četvrtak okupljaju na Elizejskim poljanama. Reforma će vjerojatno povećati i broj godina rada koji će biti potreban za punu mirovinu.

Premijer Edouard Philippe rekao je, uoči sastanka vlade o toj temi u nedjelju, da će reforma učiniti sustav pravednijim i modernijim, ali i priznao da se mnogi Francuzi pitaju što će to značiti za njih.

No radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon kritizirao je Macrona da 'stranicu po stranicu dere povijesnu knjigu francuske socijalne republike'.