REMONT STANA - POSAO ZA DEMINERE

U centru Moskve našli avionsku bombu zavučenu u zid

08.03.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Poznato je da zidovi mogu imati uši, ali u sovjetskoj baštini oni mogu imati i bombe. Stan u zgradi broj 3b u Sadovo-Černogrjazskoj ulici u samom centru Moskve punih 70 godina bio je posebno neprikladan za lupanje glavom o zid i druge radnje

Kad se već mislilo da su sve zgrade i svi sobičci u skupocjenom centru ruske metropole podvrgnuti takozvanom 'euroremontu', radnici su odlomivši dio zida u jednom stanu naišli na omanju avionsku bombu. Pretpostavlja se da je u stan upala tijekom nacističkih bombardiranja Moskve 1941. godine. Premda je dobrano zahrđala, eksplozivni mehanizam naprave je sačuvan, pa je policija odlučila evakuirati zdanje, piše Interfax. Lupati glavom o zid i dalje se ne preporuča.

U Moskvi i okolici inače svako toliko otkriju neko prastaro, 150-kilogramsko 'Hitlerovo jaje' iz Drugog svjetskog rata. No to obično bude u trenucima kad se zgrade ruše do temelja, a rjeđe kad netko odluči skinuti žbuku sa zida u centru metropole. U svakom slučaju, i ovo je podsjetnik na užase i čak materijalne posljedice tako starih ratova kao što je Drugi svjetski.