POVUČEN IZ PRODAJE

U čaju od čička pronađen halucinogeni atropin

01.03.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o povlačenju iz prodaje čaja od korijena čička (Bardanae radix), proizvođača Herbarium d.o.o., budući da je u njemu otkriven atropin, sastojak halucinogenog djelovanja koji može dovesti do trovanja

Naime, Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt-točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) dobilo je od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja hitnu obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička. U laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je da atropin nije prirodni sastojak korijena čička, već da se nalazi u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium), koja se još naziva kužnjak ili vražja trava.

Budući da vražja trava ima plod u obliku bodljikavog tobolca, neiskusni sakupljači bilja lako ga mogu zamijeniti za čičak.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako konzumacija malih količina biljaka koje sadrže atropin može dovesti do trovanja. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, glavobolja, halucinacije, problemi sa stolicom i mokrenjem te žuči. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature. Atropin se, naime, resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Zbog navedenog negativnog učinka na zdravlje konzumenata Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zabranila je prodaju spornog čaja te je naredila njegovo povlačenje iz maloprodaje i obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja.

Potrošačima koji su proizvod kupili nadležne institucije savjetuju da ga ne konzumiraju. Ako su sporni proizvod ipak konzumirali, čim im se pojave navedeni simptomi, hitno se trebaju obratiti liječniku.