EUROPSKA STRAŽA NA DNEVNOM REDU

U Bruxellesu počinje sastanak Europskog vijeća

17.12.2015 u 10:14

Bionic
Reading

U Bruxellesu danas počinje dvodnevni sastanak Europskog vijeća s borbom protiv terorizma i europskom stražom kao temama. Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je u Europskom parlamentu pozvao na podršku osnivanju Europske granične i obalne straže. Upozorio je na potrebu snažnije suradnje zemalja članica u borbi protiv terorizma, a u svjetlu aktualne izbjegličke krize, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se situacija s izbjeglicama u Grčkoj i Turskoj popravlja, no rekavši i to da treba još vremena kako bi se ovladalo svakim od aspekata krize

Od Europskog vijeća danas očekuje pozitivan odgovor na nužno očuvanje sigurnosti i suvereniteta te vanjskih granica EU-a.

'Schengen je ovdje i tu i ostaje. Europska straža djelovala bi gdje je potrebno jer terorizam ne poznaje granice', rekao je Juncker.

Prijedlog nije naišao na protivljenje u EP-u unatoč nizu otvorenih pitanja, od žilet žice pa do bojazni od stvaranja mini Schengena. Kako pojašnjava Tonino Picula iz redova europskih socijaldemokrata:

'Vjerujte, to će izazvati otpore. Kao što ih naravno ovog trenutka izaziva bilo koji prijedlog da se na europskoj razini rješava izbjeglička kriza. Međutim, to će biti jedan od stres testova europskog projekta. Može li biti ustanovljena ta vrsta mehanizma jer, evo, ustanovljava se vanjska granica, bez određenih političkih ili nekih drugih egoizama, a nameće ih jedan broj zemalja, koji vjerojatno i neriješeno pitanje zaštite vanjskih granica koristi kako bi podigao svoju težinu u puno ozbiljnijim raspravama koje očekuju EU', rekao je Picula.

Osnivanje europske straže za Dubravku Šuicu iz europskih pučana nije pitanje suvereniteta. 'I dalje će zemlje članice biti nadležne i odgovorne za svoje granice. Međutim, ukoliko se vidi da nema suradnje, tada uskače ova agencija sa svojim ljudstvom i s pomoći toj određenoj zemlji. No i to se neće dogoditi bez obavijesti. Dakle, neće se sad Europska komisija ponašati kao nekakav policajac', ističe Šuica.