trajat će sedam mjeseci

U Bruxellesu počelo suđenje stoljeća za samoubilačke terorističke napade u kojima je poginulo 32 ljudi

05.12.2022 u 13:35

Bionic
Reading

U Bruxellesu je u ponedjeljak počelo suđenje desetorici islamista za samoubilačke terorističke napade 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi, a ozlijeđeno je više od 300

Najveće suđenje u povijesti Belgije, koje je probudilo bolna sjećanja, trebalo bi trajati sedam mjeseci. Dvostruki bombaški napadi počinjeni su na zračnoj luci, a treća bomba eksplodirala je u metrou 22. ožujka 2016. godine.

Devetorica optuženika optuženi su za višestruka ubojstva i pokušaje ubojstva u terorističkom kontekstu i prijeti im doživotni zatvor. Sva desetorica optuženi su da su sudjelovali u aktivnostima terorističke skupine. Jednom će se suditi u odsustvu, no vjeruje se da je poginuo u Siriji.

Predsjedavajuća sutkinja Laurence Massart potvrdila je identitet optuženika. Svi osim Osame Krayema, švedskog državljanina optuženog da je planirao biti drugi bombaš u metrou, odgovorili su na njezina pitanja.

Šestorica optuženih proglašeni su krivima u lipnju za sudjelovanje u terorističkima napadima u Parizu u studenome 2015. u kojima je poginulo 130 ljudi. Belgijsko suđenje odvija se pred porotom. Odgovornost za napade u Bruxellesu preuzela je Islamska država.

Poginulo je 15 muškaraca i 17 žena koji su bili državljani Belgije, SAD-a, Nizozemske, Švedske, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Perua i Poljske. Poginula su i trojica bombaša samoubojica. Među optuženicima je Mohamed Abrini, koji je krenuo na zračnu luku s dvojicom bombaša samoubojica, ali je pobjegao ne detoniravši svoj kovčeg s eksplozivima.

Sudi se i Salahu Abdeslamu, glavnom osumnjičeniku na suđenju u Parizu. U skladu s belgijskom sudskom praksom, optuženici se nisu morali izjasniti osjećaju li se krivima ili ne. Tužitelji bi u utorak trebali početi čitati optužnicu od 486 stranica, a potom slijedi saslušanje 370 stručnjaka i očevidaca. Suđenje se odvija u bivšem sjedištu NATO-a i stajat će najmanje 35 milijuna eura.