salah abdeslam

Počelo suđenje za terorističke napade u Bruxellesu 2016., a jedan od okrivljenih već je osuđen na doživotni zatvor

30.11.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Suđenje za terorističke napade u Bruxellesu 2016. s mamutskom porotom počelo je u srijedu u nazočnosti francuskog džihadista Salaha Abdeslama koji je u Francuskoj već osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti skraćenja kazne zbog napada u Parizu 13. studenoga 2015. godine

Optužena su devetorica napadača od kojih su dvojica na slobodi.

Elektromehaničar Salah Abdeslam (33) rekao je sudu svoje ime, a Šveđanin sirijskog podrijetla Osama Krayem odbio je ustati te izreći ijednu riječ. Desetom napadaču, Oussami Ataru, sudi se u odsustvu iako se vjeruje da je poginuo u Siriji.

Prvi dan suđenja posvećen je formiranju porote. U Belgiji se za terorizam sudi uz pomoć porote od 12 članova koji pomažu tročlanom sudskom vijeću. Porotnici imaju po dvoje zamjenika, dakle ukupno ih je 36.

U samoubilačkim napadima u Bruxellesu, koje je počinila džihadistička ćelija odgovorna za napade u Parizu 13. studenoga 2015. (130 mrtvih), poginulo je 32 ljudi, a stotine su ranjene. Počinjen je 22. ožujka 2016. na zračnoj luci i u metrou.

  • +7
Počelo suđenje za terorističke napade u Bruxellesu 2016. Izvor: Profimedia / Autor: POOL DIDIER LEBRUN / Belga Press

To su najgori napadi počinjeni u Belgiji u mirnodopsko doba, a šest i pol godina poslije suđenje će biti najveće u povijesti te zemlje. 

Odgovornost za napade preuzela je džihadistička skupina tzv. Islamska država.

U Molenbeeku, općini u briselskoj regiji, uhićen je Salah Abdeslam, jedini preživjeli sudionik napada u Parizu. Istražitelji su brzo zaključili da je ista skupina odgovorna za oba napada.

Šestorica od 10 optuženika već su osuđeni na kazne zatvora, većinom duge, za napade u Parizu. Suđenje u Parizu završilo je u lipnju.

Nakon formiranja porote, rasprave počinju u ponedjeljak.