DRAMA U VILAJETU

U Bosni opet bitka za Srebrenicu

10.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Srebrenica je ponovo u središtu zbivanja u Bosni i Hercegovini. Srećom, ovoga puta se radi samo o političkom nadmudrivanju stranaka sa srpskim i bošnjačkim predznakom uoči lokalnih izbora u toj zemlji koji će se održati 7. listopada

U strahu da bi prvi put nakon rata mogli izgubiti vlast u gradu koji za Bošnjake ima iznimnu simboličnu vrijednost, zbog genocida koji su tamo nad 8.000 tisuća muškaraca i dječaka počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, pokrenuta je inicijativa 'Glasat ću za Srebrenicu' čiji je cilj bio registrirati što veći broj birača koji bi osigurali pobjedu dosadašnjem načelniku općine Ćamilu Durakoviću.

Srbi i njihove stranke koji su se također okupili oko jednoga kandidata, Vesne Kočević, ne gledaju blagonaklono na masovnu registraciju birača u Srebrenici te su je na sve moguće načine pokušavali spriječiti.

Na kraju je u popis upisano 14.090 birača i sada svi s nestrpljenjem očekuju rezultate, iako se da naslutiti da je inicijativa uspjela jer, kako nam je u razgovoru za tportal rekao Radomir Pavlović predsjednik Skupštine općine Srebrenica i općinskog odbora Dodikova SNSD-a, Srbi neće sudjelovati u radu tijela koja će biti izabrana na ovakav način, ako izgube izbore, što zvuči kao 'izlazna strategija'. Emin Mahmutović iz inicijative 'Glasat ću za Srebrenicu' kaže da su kampanju pokrenuli zbog moralne odgovornosti i vrijednosti koju Srebrenica ima za Bošnjake. Registrirano oko 4500 novih glasova za izbore u Srebrenici. Od toga broja 2400 ljudi prijavilo je prebivalište u Srebrenici. Među njima je i kontroverzni sandžački muftija Muamer Zukorlić koji osim srpbijanskoga posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo.

'Riječ je o ljudima koji su na početku rata živjeli u tom gradu, ali su potom izbjegli zbog rata i genocida. Oni su do 2008. godine tamo glasali, ali su onda izgubili pravo glasa zbog izuzetka o Srebrenici u izbornom zakonu', objašnjava Mahmutović. Također je registrirano, nastavlja, oko 2100 interno raseljenih ljudi. 'Riječ je o osobama koje žive u izbjegličkim kampovima i čekaju da im se popravi kuća kao bi se ponovo mogli vratiti u Srebrenicu', kazao je Mahmutović.

Potpuno drugačije razmišlja Radomir Pavlović koji u cijeloj inicijativi vidi mutna posla bošnjačke političke elite koja iz Sarajeva ponovo pokušava manipulirati Srebrenicom te želi podijeliti Republiku Srpsku na dva dijela i srušiti Daytonski sporazum. 'Dovode se fiktivni birači kojih ima i po 20 na jednoj adresi i tako se krši Zakona o boravištu, a kampanja je neregularna jer su se u nju uključili strani državljani, muftija zagrebački i muftija sandžački', govori nam Pavlović.

Ali Bošnjaci tvrde da rade sve po zakonu, a na optužbe iz RS-a odgovaraju da se radi samo o teorijama jer, kako kaže Mahmutović, svi građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno birati prebivalište ili boravište. 'To što radimo nije ni protuustavno ni protuzakonito. Bilo je mnogo pritisaka i sistemskih opstrukcija iz Republike Srpske i svakodnevno se susrećemo s inovativnim opstrukcijama, ali ih mi isto tako rješavamo', poručuje aktivist inicijative 'Glasat ću za Srebrenicu'.

Ipak, Pavlović nikako ne može prihvatiti da se u dva mjeseca prijavilo 2000 ljudi, a u deset godina tek 2500.

Neregularnosti i problemi oko glasovanja u Srebrenici nisu od jučer. Iz inicijative 'Glasat ću za Srebrenicu' podsjećaju na ilegalne dodjele državljanstva i upise u matične knjige raznih sumnjivih likova koji su na taj način ostvarili prava jer su se recimo borili u Vojsci RS tijekom rata. 'Oko 4.500 građana srpske nacionalnosti koji se još uvijek nalaze na biračkom popisu za Srebrenicu, iako očito više ne žive niti su prijavljeni u Srebrenici', poručili su iz inicijative.

Oni podsjećaju da je MUP RS-a i službeno potvrdio da se u okviru predizbornih aktivnosti od 1996. do 2004. godine planski i nelegalno upisivalo u knjige državljana u Srebrenici, ali da unatoč tome što su knjige državljana izuzete i što su predmet istrage državnog tužiteljstva, tisuće državljana Srbije kojima su nelegalno dodijeljena državljanstva i dalje imaju osobne dokumente i samim tim se nalaze na biračkom popisu u općini Srebrenica. Bez obzira tko pobijedi na listopadskim izborima u Srebrenici, borba za prevlast i sukobi oko simbolički važnog grada sigurno će se nastaviti i u budućnosti.