BARBA LUKA PREDLAŽE

'U borbi s korupcijom krenimo od mene!'

10.12.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Luka Bebić nije htio komentirati najnoviji sukob između Ive Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića i izjavu bivšeg premijera da Mesić 'ne zaziva USKOK jer bi i mogao uskočiti među njega i njegove', rekavši neka to komentiraju oni koji izjavljuju. Ali ipak se osvrnuo na posljednju ofenzivu protiv korupcije

'Da bismo mi bili uvjerljivi u javnosti, mi moramo svi biti preispitani, neka se počne od mene, neka se ispita sve onda, znači moju osobnu imovinu i moje uže obitelji, to znači moga sina, moje nevjeste, moje kćeri i moje supruge. Da bismo mi mogli govoriti nekima drugima, o tome mi moramo biti potpuno, da tako kažem, snimljeni. Ako smo svi pred zakonom jednaki, a jesmo jer tako u Ustavu stoji, onda nema onih koji su jednakiji i onih koji su manje jednaki', kaže Luka Bebić.

On smatra da svi čelnici državnih institucija, počevši od predsjednika Sabora, Vlade, države i ostalih institucija, trebaju potpuno transparentno dati na uvid javnosti svu svoju imovinu. 'Pritom ne mislim samo na dionice nego imovinu. Znamo što se to imovina i kako se ona stječe', objasnio je predsjednik Sabora. Takvom legitimacijom, kaže, mi možemo ući u obračun s korupcijom, s organiziranim kriminalnom i svime onime što je danas aktualnost i koja će dugo biti aktualnost u Hrvatskoj jer je ta borba stalna.

'Nijedno od državnih tijela koje ima ovlasti na temelju Ustava i zakona ne šaljem nikamo. Neka rade potpuno autonomno i zakonito. Ja ne šaljem nikamo nikoga jer svatko ima svoje dužnosti, a ako treba, može se početi od mene', kazao je Bebić upitan kako komentira to da Mesić i Sanader jedan na drugog šalju USKOK. Na upit zašto je to tek sada počeo obračun s korupcijom, rekao je da ne zna zašto je to počelo i koji je cilj svega toga.

'Zašto sada, ne znam. Neka istraživačko novinarstvo i neka ljudi koji su dugo u medijima i znaju svoj posao istraže zašto se sada neke stvari potenciraju', kaže Bebić. Naglasio je da on za kontinuiran i sustavan rad državnih organa, a nije ni za kakve hajke i histeriju koju pokušavaju neki stvoriti u Hrvatskoj.

Luku Bebića su iskoristili i kako bi ga upitali kako se sjeća dr. Franje Tuđmana

'Ja se dr. Franje Tuđmana sjećam s jednim poštovanjem na njegovo velebno političko djelo u stvaranju nezavisne hrvatske države koje je predvodio. Sve ono što je utemeljeno tada, danas možemo kazati da se pokazuje kroz naš pristup u euroatlantske integracije, što je predsjednik Tuđman zabilježio u svojoj izvornoj deklaraciji O namjerama i zadaćama još 1989. godine', kaže on dodajući da, nakon deset godina, možemo reći da je puno od njegovih vizija ostvareno. 'On je povijesna nezaobilazna osoba, pogotovo ako se gleda na stvaranje neovisne hrvatske države, na njezinu obranu i stvaranje državnih institucija i sve ono što danas imamo', mišljenja je predsjednik Sabora.

Bebić se ne sjeća njegovih loših osobina. 'Mogu samo reći da je izgledao strogo, ali tvrdim da je kompenzirao na taj način kompenzirao svoju mekoću jer sam prisustvovao u nekoliko navrata kada bi u teškim situacijama znao pustiti suzu za nekim ljudima koji su izgubili život ili su ranjeni itd. Ja ne znam, nisam bio s njim svakodnevno u kontaktu, ali ono što znam od njega jest da je bio vrlo mekan, osjetljiv čovjek, ali je to ponekad znao sakriti strogim izrazom lica', poentirao je Luka Bebić.