pozitivan trend

U BiH mali rast broja zaraženih, nadležni upozoravaju na oprez

28.04.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini i dalje je povoljna a ta zemlja nastavlja bilježiti razmjerno mali broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, ocijenili su u utorak čelnici zdravstvenih institucija

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je novinarima u Sarajevu kako se nastavlja pozitivan trend, jer se bilježi umjereni rast broj novih slučajeva zaraze. Svaki entitet u BiH za sebe organizira i provodi testiranja pa je tako u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano 687 osoba pri čemu je otkriveno 18 novozaraženih.

U Republici Spskoj u istom su razdoblju testirali 338 osoba, a utvrdili zarazu kod dvije osobe. U tom su entitetu ipak zabilježena dva nova smrtna slučaja povezana s koronavirusom, čime je ukupan broj preminulih povećan na 62. U cijeloj BiH od početka pandemije je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena kod nešto manje od 1600 osoba, a testirano je 28.600.

Ublažavanje mjera nije i kraj opasnosti

Nakon procjene da je širenje epidemije pod učinkovitim nadzorom u Federaciji BiH su ukinute neke mjere ograničenja poput noćnog policijskog sata i striktne zabrane izlaska iz kuća mlađima od 18 i starijima od 65 godina, no te su restrikcije i dalje na snazi u Republici Srpskoj. Vlasti u tom entitetu planiraju popuštanje tek nakon 10. svibnja.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić ipak je u utorak istaknuo kako ublažavanje mjera ne treba shvatiti kao znak da je pandemija prestala.

Istaknuo je kako je i dalje striktna obveza fizička distanca, nošenje maski i rukavica te izbjegavanje okupljanja u većim skupinama

'Mjere su ublažene, bit će i dalje, no to ne treba shvatiti kao apsolutnu slobodu jer se stanje može i pogoršati', kazao je Mandić na konferenciji za novinstvo.

Sporna nabava respiratora

Pehar i Mandić potvrdili su kako je za bolnice u tom entitetu planirana nabava 300 respiratora, jer je procijenjeno kako je to brojka koja bi osigurala potrebnu skrb za teže oboljele od COVID-a-19, ali su istaknuli kako ni Ministarstvo zdravstva niti Zavod za javno zdravstvo nemaju ništa s postupkom nabave, koji se pretvorio u skandal i zbog čega je otvorena istraga.

Tužiteljstvo Sarajevske županije u ponedjeljak je potvrdilo kako je otvorilo istragu o načinu na koji je proračunskim sredstvima kupljeno 100 respiratora iz Kine, za što je izdvojeno oko 5,3 milijune eura.

U provjere se u utorak uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a sporno je to što se kao uvoznik respiratora pojavila tvrtka "Srebrenička malina", registrirana za uzgoj te preradu voća i povrća.

Direktor te tvrtke je stanovniti Fikret Hodžić, voditelj na jednoj lokalnoj televiziji. On se nakon medijskih prozivki očitovao izjavom u kojoj je naveo kako je "Srebrenička malina" sve uradila po zakonu pri čemu je "zaradila određeni novac", a ustvrdio je kako bi bez angažmana njegove tvrtke Federacija BiH na nabavku respiratora vjerojatno morala čekati do jeseni.

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Miličević, koja je i na čelu entitetskog kriznog stožera, izjavila je kako u slučaju nabave respiratora nije ispoštovana propisana procedura.

'Potrebno je potpuno istražiti što se dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz proračuna FBiH', kazala je Miličević.