ukupno 210.773 zaraženih i 23.822 umrlih

U Španjolskoj širenje virusa na najnižoj razini, vlada razmatra labavljenje mjera

28.04.2020 u 13:29

Bionic
Reading

U Španjolskoj je u utorak broj novooboljelih od koronavirusa porastao za 0,6 posto, što je najmanja dnevna stopa od izbijanja pandemije, pa španjolska vlada razmatra popuštanje jednih od najstrožih mjera u Europi

S inficiranih 210.773 stanovnika Španjolska je europska zemlja s najviše oboljelih. Oko 47 milijuna stanovnika već je mjesec i pol zatvoreno u svojim domovima, što je prigušilo širenje virusa. Posljednja tri dana dnevna stopa novooboljelih je ispod 1 posto.

Zbog toga vlada namjerava postupno popuštati mjere ograničenog kretanja stanovništva. Ministri će tijekom dana održati videokonferenciju na kojoj bi se trebali usuglasiti oko idućih koraka. Neke od 17 autonomnih pokrajina predlažu uvođenje dnevnog rasporeda izlaska, pa bi u određenim satima tijekom dana izlazio dio stanovnika, a ne svi odjednom, kako se ne bi nanovo proširio virus.

U utorak je preminula 301 osoba, što je 30 manje nego prethodnog dana, pa je ukupan broj žrtava dosegnuo 23.822. Najteži dan je bio 2. travnja, kada je u jednom danu život izgubilo 950 pacijenata, no od tada se broj preminulih smanjuje. Španjolska ima najviše žrtava nakon SAD-a i Italije.

Vlada još nije donijela niti jednu ublažavajuću mjeru od uvođenja izvanrednog stanja 14. ožujka, osim što je od nedjelje djeci nakon 40 dana dopušten izlazak iz domova, na sat vremena i u pratnji odrasle osobe.

Izvanredno stanje proglašeno je do 10. svibnja, a premijer Pedro Sanchez najavio je mogućnost da od subote 2. svibnja, ako se situacija ne pogorša, bude moguće individualno bavljenje sportom ili šetnja uz još jednu osobu iz istog domaćinstva.

Stručnjaci istražuju kako je virus ušao u zemlju

Španjolski znanstvenici nastoje u međuvremenu otkriti kako je virus ušao u zemlju. Skupina znanstvenika sa Zdravstvenog instituta Carlos III u Madridu došla je do zaključka kako virus nije unijela jedna osoba u Španjolsku, nego ih je bilo najmanje njih 15 u različitim dijelovima zemlje.

'Uz informaciju koju imamo sada, vjerujemo da je bilo najmanje 15 različitih ulaza virusa u Španjolsku. Slično je bilo u drugim zemljama, poput SAD-a i Islanda, gdje su također identificirani razni ulazi virusa', rekao je član istraživačkog tima Fernando González Candelas.

Znanstvenici su analizirali 1.600 genoma virusa koji se nalaze u međunarodnoj znanstvenoj bazi te zaključili kako svi potječu iz kineskog grada Wuhana oko 24. studenog. Posebno su proučili 28 prvih genoma izoliranih iz pacijenata u Španjolskoj te zaključili da pripadaju trima velikim granama koronavirusa detektiranih u svijetu, označenih slovima „S“, „G“ i „V“.

'Mala je razlika među njima. Svi virusi su jako slični u početku, bez mutacija', kaže Francisco Díez, jedan od autora studije.

Prvi slučaj koronavirusa u Španjolskoj otkriven je daleko od njenog kopna, na kanarskom otoku Gomera, gdje je 31. siječnja dijagnosticiran njemačkom turistu.

Šef španjolske liječničke službe Fernando Simón rekao je 23. veljače kako u Španjolskoj nema koronavirusa niti se bolest prenosi ondje. No čini se da je virus već bio ušao u zemlju. U Barceloni je 24. veljače dijagnosticiran ženi koja je došla sa sjevera Italije, tadašnjeg europskog žarišta, a zatim i kod još nekoliko osoba koje su boravile u Milanu. U Sevilli je 26. veljače otkriven virus na 62-godišnjem muškarcu koji već neko vrijeme nije nigdje putovao.

'Nije riječ samo o jednom inicijalnom pacijentu'

U Valenciji je koronavirus utvrđen 26. i 27. veljače, tjedan dana nakon što se 2.500 navijača vratilo iz Milana s nogometne utakmice Atalanta-Valencia. Tu je utakmicu gradonačelnik Bergama nazvao „biološkom bombom“. Bio je to koronavirus grane „S“.U Valenciji je 3. ožujka zabilježen i prvi smrtni slučaj.

Istraživači su genetskom analizom virusa pronađenog kod tamošnjih pacijenata zaključili kako je taj virus tipa „S“ već ranije cirkulirao Španjolskom, još od 14. veljače. Druga grana virusa tipa „G“ bio je u Madridu 18. veljače. Kako je virus ušao u glavni grad nije poznato, no Madrid je dobro povezan avionskim linijama s Bergamom i Milanom.

'U Španjolskoj nije bilo jednog početnog pacijenta. Nije u pitanju samo jedan inicijalni pacijent kada je epidemija tako rasprostranjena', kaže Díez.

Smatra kako se virus iz Wuhana proširio do Šangaja početkom veljače, pa je ušao u Madrid i Valenciju krajem veljače. Iz Španjolske se početkom ožujka proširio u Francusku, Čile, Sjedinjene Države, Gruziju, Nizozemsku i Brazil, gdje su naknadno otkriveni isti uzorci koronavirusa. Nakon toga se njegov put svijetom komplicira.

'Ova genetska istraživanja imaju svoja ograničenja, još uvijek nedostaju ključni dijelovi', upozorava Fernando González Candelas.

'Za Italiju nema relevantnog niza kako bismo mogli zaključiti kako je ondje putovao virus', dodao je. Bez dodatnih genoma i istraživanja ostaju brojne mogućnosti kako je koronavirus dospio u Italiju i kako se odande proširio dalje. U svijetu je 3 milijuna dijagnosticiranih slučajeva koronavirusa, što slagalicu čini kompleksnom.