novi podaci

U BiH 79 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam osoba preminulo

28.09.2020 u 13:24

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je zaraza koronavirusom potvrđena kod 79 osoba, a osam zaraženih preminulo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo

Dvoznamenkasti broj novozaraženih ujedno je dvostruko manji od dnevnog prosjeka u protekom tjednu, ali je povezan i s uobičajenim manjim brojem testiranjima koja se provode tijekom vikenda.

U Federaciji BiH tako su testirana 684 uzorka, što je približno trećina testiranja koja se provode radnim danima, a zaraza je potvrđena kod 49 osoba. U Republici Srpskoj testirali su 483 uzorka, a novozaraženih je bilo 30.

Umrle osobe kod kojih je potvrđena zaraza iz različitih su dijelova BiH, a pojedinačno je najveće žarište Banja Luka, s 12 novih slučajeva potvrđenih od nedjelje.

U Sarajevu je epidemiološka situacija i dalje stabilna jer je u protekla 24 sata tamo bilo samo osam novozaraženih, a nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

Gradska Klinika za plućne bolesti, koja je pretvorena u COVID bolnicu i može primiti do stotinu pacijenata, trenutačno je popunjena s četvrtinom kapaciteta.

Krizni stožer Sarajevske županije apelirao je na stanovnike glavnog grada BiH da nastave poštovati propisane mjere te da izbjegavaju putovanja u druga rizična područja unutar države, ali i u susjedne zemlje, kako se epidemija ne bi ponovo razbuktala.