VODI SE ISTRAGA

U Berlinu zapaljen dio spomenika deportiranim Židovima

12.08.2023 u 21:52

Bionic
Reading

Nepoznata osoba zapalila je ormarić s knjigama o nacionalsocijalizmu koji je dio spomenika Židovima deportiranim u vrijeme nacizma u Berlinu, priopćila je u subotu berlinska policija

'Gotovo sve knjige su izgorjele', dodala je policija na Twitteru koji je promijenio ime u 'X'. Dva svjedoka su rano jutros vidjela muškarca kako pali ormarić s knjigama – staru telefonsku govornicu preuređenu u mini biblioteku – dodala je policija. Vodi se istraga.

Ormarić je dio spomeničkog kompleksa 'Kolosijek 17' na željezničkoj stanici Gruenewald, na zapadu njemačkoga glavnog grada.

Od 1941. s 'Kolosijeka 17' je oko 50.000 njemačkih Židova deportirano u koncentracijske i logore za istrjebljivanje u Rigi, Varšavi, Auschwitzu i Theresienstadtu.

U sklopu spomenika, otvorenog u siječnju 1998., kronološkim redom je na kolosijeku s kojeg su polazili konvoji smrti postavljeno 186 pločica s nadnevkom polaska vlaka, brojem Židova u njemu i s nazivom njihova krajnjeg odredišta.

'Biljke koje su si prokrčile put duž pruge dio su spomenika: one su znak da s ovog kolosijeka više nijedan vlak neće nikad izaći iz stanice', ističe grad Berlin na svojoj mrežnoj stranici.