pripadnica RAF-a

U Berlinu nakon desetljeća potrage uhićena Daniela Klette

27.02.2024 u 14:03

Bionic
Reading

Policija je u Berlinu uhitila Danielu Klette, pripadnicu posljednje generacije ljevičarske terorističke organizacije Frakcija crvene brigade (RAF), priopćeno je u utorak

Policija je u ponedjeljak navečer u stanu u berlinskoj četvrti Kreuzberg uhitila 65-godišnju Danielu Klette koja se s dvojicom preostalih pripadnika tzv. Treće generacije RAF-a, Burkhardom Garwegom i Ernst-Volker Staubom, nalazila desetljećima u bijegu.

Policija odbjeglu trojku tereti za pokušaj ubojstva te nekoliko težih pljački počinjenih nakon službenog samoukidanja terorističke skupine RAF.

Državno odvjetništvo u Donjoj Saskoj, koje vodi policijsku akciju, priopćilo je kako kaznena djela za koje se RAF-ova trojka sumnjiči, nisu počinjeni iz političkih razloga.

Pripadnicima tzv. Treće generacije RAF pripisuje se nekoliko ubojstava visokih njemačkih dužnosnika poput direktora Deutsche Bank, Alfreda Herrhausena i šefa ureda za upravljanje imovinom DDR-a, Detleva Karstena Rohweddera, koji su ubijeni početkom devedesetih.

Klette se sumnjiči i da je sudjelovala u napadu na Veleposlanstvo SAD-a u Bonnu 1991., kao i napadu na zatvor Weierstadt 1993.

Državno odvjetništvo u Donjoj Saskoj je nedavno putem TV emisije pozvalo građane za pomoć u otkrivanju odbjegle RAF-ove trojke, ali kako je priopćeno, dojave građana nisu dovele do uhićenja Klette.

RAF, koji svoje korijene vuče u studentskim pokretima s kraja šezdesetih, izveo je u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća u Njemačkoj niz napada na njemačke dužnosnike, kao i na objekte povezane s SAD-om.

RAF je tijesno surađivao i s raznim palestinskim terorističkim organizacijama, poput Crnog rujna, koji je odgovoran za teroristički napad na Olimpijsko selo u Muenchenu 1972.