krvavi uskrs 1991.

U Aržanu otvoren Memorijalni centar Josip Jović

06.08.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Memorijalni centar Josip Jović otvoren je u nedjelju u Aržanu, u čast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku i prvoj žrtvi Domovinskog rata, a na svečanosti otvorenja Centra u Jovićevom rodnom mjestu bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. i pogibija Josipa Jovića s početka Domovinskog rata ostala je je zabilježena u suvremenoj hrvatskoj povijesti kao "Krvavi Uskrs 1991.".

Premijer Plenković istaknuo je da žrtva branitelja obvezuje sve, ne samo u izgradnji Memorijalnog centra, nego i da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda bude temelj svega onoga što su načela kojima nastojimo učiti naše mlade.

Branitelji su nam dali slobodu koja je nezamjenljiva, najvažnija i koja nam je omogućila demokraciju i državu, naglasio je. "Spomen na Josipa Jovića ovim Memorijalnim centrom i spomen- sobom će biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati sa onim što je Josip dao za Hrvatsku i onim što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku", rekao je Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je poručio da je 1991. bila prekretnica u životima mnogih, ali i u povijesti domovine.

"Napadnuti od velikosrpskog agresora, ali vođeni zajedništvom, domoljubljem, predvođeni mudrim političkim vodstvom dr. Franje Tuđmana stali smo u obranu domovine i pobijedili smo. Imali smo oružje koje neprijatelj nije imao, a to je ljubav prema domovini i snaga zajedništva...Pucanj u Josipa Jovića je bio pucanj u Hrvatsku", rekao je Medved.

Danas smo svjedoci, dodao je, da je iz žrtve Josipa Jovića, kao i iz žrtve tisuća hrvatskih branitelja uskrsnula naša domovina. "Nakon vukovarske golgote uslijedilo je međunarodno priznanje Hrvatske, a konačna je pobjeda je potvrđena veličanstvenom Olujom u čast koje će se na kninskoj tvrđavi vjekovima ponosno vijoriti naša trobojnica", istaknuo je.

  • +10
Centar Josip Jović Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Memorijalni centar, koji će prenositi istinu o Josipu Joviću i Domovinskom ratu, financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Cista Provo u iznosu od 896 tisuća eura.

Izgrađen je u neposrednoj blizini nove škole u Aržanu, na 300 četvornih metara, a sadrži komemorativni dio i Spomen dom Josip Jović te druga obilježja i simbole Domovinskog rata, kao i multifunkcionalnu dvoranu. Posjećivat će ga učenici iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli gdje je rođen i odrastao junak i prva žrtva u Domovinskom ratu. Centar je dio je kataloga u kojem su Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru i srodne ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu.

"Kad slušamo poruke onih koji su bili agresori kako danas pokušavaju relativizirati povijesnu istinu, to u nama mora buditi snažan osjećaj i poriv da stalno ponavljamo ono što je povijesna istina, a to je da smo bili žrtva velikosrpske agresije i da smo u tom nametnutom ratu pobijedili", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Uoči otvorenja Memorijalnog centra, premijer Plenković položio je vijenac na grob Josipa Jovića.