ODMAZDA ZA SPALJIVANJE KURANA

U Afganistanu ubijena dva američka vojnika

01.03.2012 u 18:54

Bionic
Reading

Dvojicu vojnika snaga SAD-a u četvrtak su ubila dva Afganistanca, od kojih je jedan vjerojatno vojnik, rekli su dužnosnici Afganistana i zapadnih zemalja

Napad na jugu Afganistana se dogodio nakon što su u subotu ubijena dva američka časnika u afganistanskom ministarstvu unutarnjih poslova, a počinitelj je, kako kažu dužnosnici afganistanskih službi sigurnosti, pripadnik afganistanskih policijskih snaga.

Pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti ubili su najmanje petero vojnika NATO-a od spaljivanja primjeraka Kurana prošlog mjeseca u bazi NATO-a koje je izazvalo opći bijes i prosvjede širom Afganistana.

Ujedinjeni narodi su podržali zahtjev afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija vojsci SAD-a da poduzme stegovne mjere protiv onih koji su sudjelovali u spaljivanju muslimanske svete knjige u bazi u Bagramu i ocijenili da taj incident predstavlja 'ozbiljnu grešku'.

'Nakon prvog koraka upućivanja duboke isprike, mora uslijediti i drugi, a to je stegovni postupak', rekao je specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Afganistanu Jan Kubiš na konferenciji za tisak. 'Tek poslije takvih stegovnih mjera međunarodne snage mogu reći da se iskreno ispričavaju', rekao je Kubiš.