ŠOK U BRITANIJI

Tvrdi euroskeptici 'pomeli' vladajuće konzervativce

03.05.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Nezavisna stranka Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) polučila je veliki uspjeh na lokalnim izborima i proglasila se 'službenom oporbom' - uglavnom na račun vladajuće Konzervativne stranke i koalicijskog partnera, Liberalno demokratske stranke. Euroskeptični UKIP kandidirao je više od 1.700 članova, tri puta više nego 2009. kada je stranka osvojila samo sedam mjesta u lokalnim vijećima

Dok se glasovi u petak broje, UKIP je zasad osvojio 42 mjesta, što stranci koja zagovara izlazak Britanije iz Europske unije osigurava snažnu poziciju uoči idućih parlamentarnih izbora.

Izbori se održavaju u 27 engleskih pokrajinskih vijeća, sedam jedinstvenih upravnih područja te u Angleseyju. Bitka za oko 2300 mjesta u engleskim vijećima veliki je ispit za koalicijsku vladu.

Euroskeptični UKIP, na čelu s Nigelom Farageom, postao je druga najjača stranka u Lincolnshireu, gdje su konzervativci izgubili kontrolu nad pokrajinskim vijećem. UKIP je sada drugi i u Gloucestershireu, a uzdrmao je i vlast konzervativaca u Essexu i Hampshireu. Farage je za BBC izjavio da glasači s pravom odbacuju establishment i podržavaju UKIP.

U dopunskim izborima za britanski Parlament u South Shieldsu, održanima zbog iznenadne ostavke Davida Milibanda u ožujku, UKIP je izborio drugo mjesto sa 24 posto osvojenih glasova.

Emma Lewell-Buck
, nova parlamentarka iz redova laburista, rekla je da njezina pobjeda predstavlja osudu vladinih mjera štednje.

Vladajući konzervativci pali su na treće mjesto, a liberalni demokrati zauzeli su katastrofalno sedmo mjesto.