U PETAK

Tužiteljstvu istječe rok u slučaju Gotovina i Markač

10.08.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Tužiteljstvu Haškog suda (ICTY) u petak istječe rok za razradu teza o mogućoj krivnji hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti, za koje žalbeno vijeće smatra da mogu pomoći u pravednoj odluci o žalbama visokih vojnih dužnosnika koji su za zločine u 'Oluji' nepravomoćno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora

Žalbeno vijeće tužiteljstvu je dalo rok do 10. kolovoza za podnesak kojim će objasniti vjeruje li da dvojica generala mogu biti odgovorna po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagači, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito granatiranje ili da nisu članovi udruženog zločinačkog pothvata.

Podnesak bi se trebao baviti time 'da li bilo koji od preostalih zaključaka prvostupanjskog vijeća ispunjavaju pravne kriterije tih alternativnih oblika odgovornosti', napisali su žalbeni suci u nalogu od 20. srpnja.

Istaknuli su da nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala, nepravomoćno osuđenih prošle godine zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba iz tzv. Krajine u ljeto 1995.

Vijeće je do 31. kolovoza dalo rok obrani Gotovine i Markača da odgovore na podneske tužitelja o alternativnoj odgovornosti.

Žalbeno vijeće Haškoga suda prema planu rada pravomoćnu bi presudu trebalo objaviti krajem godine.