eppo mreža

Turudić kaže da 'niz zemalja' nema Ured europskog tužitelja, evo što kažu brojke

08.02.2024 u 15:07

Bionic
Reading

Iako je formalno izabran na mjesto glavnog državnog odvjetnika, Ivan Turudić još uvijek nije službeno preuzeo dužnost, a za medije je dao nekoliko intervjua koji su zbog nekih njegovih stavova odjeknuli u javnosti

O svemu što se događalo proteklih dana izabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić progovorio je jutros za televiziju N1. Između ostalog, govorio je o Uredu europskog tužitelja, koji je u Hrvatskoj pokrenuo nekoliko istraga, a najzvučniji je svakako slučaj Gabrijele Žalac.

'Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni se brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć', kazao je Turudić.

Iako je Turudić naveo da niz zemalja nema otvoren Ured europskog tužitelja unutar svojih granica, brojke pokazuju da je njihov broj zapravo mali, a da je i dio onih koje ga nemaju već podnio zahtjev da budu dio mreže EPPO.

Ured europskog javnog tužitelja, skraćeno EPPO, neovisan je i decentralizirani ured tužitelja Europske unije s nadležnošću za istrage, kazneni progon i pokretanje sudskih postupaka u vezi s kaznenim djelima na štetu proračuna EU-a, kao što su prijevare, korupcija ili teške prekogranične prijevare povezane s PDV-om.

Zasad samo nacionalna tijela mogu provoditi istrage i kazneni progon u slučaju prijevare na štetu proračuna EU-a. Ali njihove ovlasti prestaju na državnim granicama. Postojeća tijela EU-a, kao što su Eurojust, Europol i Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF), nemaju potrebne ovlasti za provedbu kaznenih istraga i progona. Tu na scenu nastupa EPPO.

Na razini Europske unije osnovan je 2017., a Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj započeo je s radom u lipnju 2021.

Od 27 članica Europske unije, 22 trenutno sudjeluju u mreži EPPO. Do sada su, barem zasad, Mađarska, Poljska i Švedska odlučile da joj se neće pridružiti. Danska i Irska imaju opt-out (izuzeće od provedbe prava EU-a) iz područja slobode, sigurnosti i pravde (AFSJ).

Međutim i kod nekih od njih došlo je do promjene mišljenja. Nedavna promjena vlasti u Poljskoj donijela je nove vjetrove, pa je i ta država u siječnju zatražila da se pridruži EPPO-u, a Europska komisija ima rok od četiri mjeseca za razmatranje tog zahtjeva. Pridruživanje EPPO-u želi i Švedska.

Kolegij EPPO-a sastoji se od jednog europskog tužitelja iz zemlje članice koja sudjeluje u provedbi uredbe o europskom tužiteljstvu. Vodi ga glavna europska tužiteljica Laura Kövesi. Kao europska tužiteljica iz Hrvatske djeluje Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a od 2014. do 2018. Laptoš je javnosti najpoznatija kao tužiteljica iz slučaja Sanader i afere 'Spice'.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL