državnoodvjetničko vijeće

Turudić je morao na sigurnosnu provjeru, a nju je trebao zatražiti Sabor

13.02.2024 u 10:13

Bionic
Reading

Otkad je postalo jasno da vladajući žele imenovati suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, sve je više pitanja oko toga zašto za njega nije zatražena sigurnosna provjera

Podsjetimo, Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u javnom je pozivu za kandidate za glavnog državnog odvjetnika napisalo da kandidat koji ne dolazi iz sustava državnog odvjetništva mora priložiti potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere. Kada se imenuje zamjenik glavnog državnog odvjetnika, onda sigurnosnu provjeru traži DOV, a u zakonu piše da ako se za kandidata utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka, on ne može biti imenovan na tu dužnost. U svom odgovoru za Novi list, DOV tvrdi da se ista pravila primjenjuju za imenovanje glavnog državnog odvjetnika, odnosno da bi i on morao proći sigurnosnu provjeru ako dolazi izvan sustava državnog odvjetništva, poput Turudića, suca Visokog kaznenog suda.

'Budući da su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske jednaki, u predmetnom javnom pozivu Državnoodvjetničkog vijeća navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, koja se odnosi na zamjenike glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske', odgovorili su iz DOV-a za Novi list, a iz odgovora nedvosmisleno proizlazi da i glavni državni odvjetnik prije imenovanja mora proći sigurnosnu provjeru ako dolazi izvan sustava, jednako kao što to mora proći zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

  • +15
Glasanje o Ivanu Turudiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Ako se uzme u obzir to da prilikom imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika sigurnosnu provjeru od Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) traži DOV, postavlja se pitanje zašto to nije napravljeno i u Turudićevu slučaju. Na to pitanje DOV je odgovorio za N1. Kažu da su uvjeti za imenovanja glavnog državnog odvjetnika isti kao i oni za zamjenika, no da su postupci imenovanja različiti. Naime prilikom imenovanja zamjenika DOV provodi postupak i donosi odluku o imenovanju, a prilikom imenovanja glavnog državnog odvjetnika DOV samo raspisuje javni poziv i dostavlja Vladi prijave kandidata koji ispunjavaju uvjete, a odluku o imenovanju donosi Hrvatski sabor.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske DOV je tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost. No ta se ovlast ne odnosi na postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, u kojem DOV ne donosi odluku o imenovanju', odgovorili su iz DOV-a za N1, a iz njihovog odgovora može se zaključiti da je zahtjev za sigurnosnom provjerom trebalo podnijeti ono tijelo koje je imenovalo dužnosnika, a to je u Turudićevu slučaju bio Sabor.