NEUSPIO POKUŠAJ

Turudić: Ina vrši pritisak na sud

31.05.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Prije početka današnjeg ročišta na kojem je o aferi Hypo svjedočio bivši hrvatski imigrant Vinko Šunde, predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić naveo je kako je dobio dopis iz Ine koji nema žig, a koji je, prema njegovu mišljenju, pokušaj utjecaja na sud. Radi se o dopisu u kojem uprava te kuće reagira na iskaze hrvatskih članova uprave i nadzornog odbora

'Ovaj dopis neće ući u sudski spis. Izražavam ogorčenje načinom komunikacije Ine sa sudskim vijećem. Ovaj dopis vratit ćemo pošiljatelju', kazao je Turudić.

Naime, prema pisanju Večernjeg lista, svjedočenja hrvatskih članova uprave i nadzornog odbora izazvala su nove napetosti u nekoć hrvatskoj naftnoj kompaniji. Sjednica Nadzornog odbora 25. svibnja, koja je počela u punom sastavu, a završila u krnjem nakon što su hrvatski članovi odlučili iz protesta napustiti dvoranu budući da ih je zasmetala dnevna točka koju su predložili predstavnici MOL-a, a u sklopu koje se trebalo raspravljati o posljedicama činjenica iznesenih tijekom svjedočenja na suđenju Ivi Sanaderu na poslovanje Ine. Hrvatski članovi NO-a Ine takav su zahtjev doživjeli kao pokušaj pritiska na njih kao bivše svjedoke te su odbili raspravljati i glasovati o tom prijedlogu.

Zaključak o faktografskim pogreškama u svjedočanstvima na kraju je ipak donesen i, kako smo se danas mogli uvjeriti, odaslan sudu. Mađarski članovi uprave smatraju kako su njihovi hrvatski kolege na suđenju Sanaderu iznijeli netočne navode koji mogu naštetiti ugledu kompanije.

'Ako MOL želi demantirati nešto što je rečeno u službenom sudskom postupku, za to postoji pravna procedura, a ne da se za to koristi većina u Nadzornom odboru. Mi nismo željeli prihvatiti da nam se nametne uloga da sami demantiramo sebe. Svi hrvatski članovi Nadzornog odbora stoje iza svega što su rekli kao svjedoci, uostalom njihova zakonska obveza bila je govoriti istinu', izjavo je za Večernjak predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern, također jedan od svjedoka, čiji se iskaz nije dopao njegovim mađarskim kolegama.