luka izmajil

Rusija zapucala na turski teretni brod, sada im stiglo upozorenje iz Ankare

17.08.2023 u 21:39

Bionic
Reading

Turska je uputila "upozorenje" Rusiji nakon hitaca upozorenja ispaljenih u nedjelju na teretni brod turske kompanije koji je išao u luku Izmajil, na jugu Ukrajine, priopćio je u utorak ured turskog predsjednika

"Sugovornici u Rusiji su upozoreni kako se više ne bi događale ovakve inicijative koje mogu pojačati napetost na Crnome moru", objavila je Ankara.

Time je turska vlada prekinula šutnju u vezi s brodom koji je, premda plovi pod zastavom Palaosa, u vlasništvu turske kompanije.

"Kako bismo prisilili brod da se zaustavi, s ruskog ratnog broda ispaljeni su hitci upozorenja iz lakog automatskog oružja", priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

Po riječima Moskve, kapetan broda Sukru Okan nije poslušao naredbu da se zaustavi radi "provjere tereta".

Zatim se digao helikopter s ruskim vojnicima radi pregleda broda kojemu je dopušteno da nastavi put prema ukrajinskoj luci, dodao je isti izvor.

Vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana do danas je šutjela o incidentu, što je potaknulo oštru kritiku turske oporbe.

"Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke racije ruskih vojnika na turskom brodu Sukru Okanu, pa je naš narod tako doznao. Palača nije ništa rekla o tome. Zašto?", upitao se u četvrtak poslijepodne oporbeni čelnik Kemal Kilicdaroglu na X-u, bivšem Twitteru.

Moskva je sredinom srpnja istupila iz ugovora koji je omogućavao izvoz ukrajinskih žitarica iz luka na jugu zemlje, unatoč blokadi koju je uvela Rusija.

Nekoliko dana poslije, 19. srpnja, Moskva je upozorila da će svaki brod koji ulazi ili izlazi iz ukrajinskih luka smatrati mogućom metom.