istovremena suradnja

Turska poziva Švedsku da djeluje protiv terorizma za podršku članstvu u NATO-u

21.07.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Turska će djelovati na ratificiranju švedske kandidature za članstvo u NATO-u uz istovremenu suradnju sa Stockholmom u borbi protiv terorizma, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, napuštajući politiku neutralnosti koju su prakticirali za vrijeme Hladnog rata.

Da bi postale članice potrebno je zeleno svjetlo svih zemalja članica.

Odgađajući ratifikaciju švedske kandidature za članstvo u NATO-u više od godinu dana, Erdogan je neočekivano pristao, nakon samita NATO-a u Litvi ovoga mjeseca, proslijediti turskom parlamentu ratifikaciju švedskog članstva u listopadu kada završava stanka u radu parlamenta.

"Radni raspored turskog parlamenta odredit će proces (ratifikacije) švedskog članstva u NATO-u", rekao je Erdogan novinarima na povratnom leti iz zaljevskih zemalja i sjevernog Cipra, prema priopćenju ureda turskog predsjednika.

"Švedskoj bi išlo u prilog da poduzmu konkretne korake po pitanju borbe protiv terorističkih organizacija i izručenja terorista", dodao je.

Ankara optužuje Stockholm da čini premalo protiv ljudi koje Turska smatra teroristima.

Uglavnom je riječ o članovima zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i skupine koju Ankara optužuje za organiziranje neuspjelog puča 2016., a izručenje je glavna točka prijepora.

"Očekujemo ispunjenje obećanja", rekao je Erdogan.

Erdogan se referirao na sporazum koji su Turska, Švedska i Finska postigle prošle godine u Madridu s ciljem adresiranja sigurnosnih problema Ankare.

Turska je u četvrtak osudila djelomično uništenje Kurana ispred iračkog veleposlanstva u Stockholmu, ali Erdogan u zrakoplovu nije komentirao taj incident.