sigurnosna prijetnja

Turska privela četiri Iračana zbog planiranja napada na veleposlanstvo SAD-a

05.03.2018 u 17:36

Bionic
Reading

Turska policija u ponedjeljak je privela četiri iračka državljana zbog sumnje za planiranje napada na američko veleposlanstvo u Ankari, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija, nekoliko sati nakon privremenog zatvaranja misije zbog sigurnosne prijetnje

Policija je privela četiri Iračana s mjestom prebivališta u crnomorskoj pokrajini Samsun, dodaje agencija.

Američka ambasada u turskom glavnom gradu Ankari je dan ranije priopćila da će u ponedjeljak biti zatvorena za javnost zbog sigurnosne prijetnje te će samo pružati hitne usluge.

Iako su odnosi između SAD-a i Turske, dviju saveznica u NATO-u i članica koalicije u borbi protiv Islamske države, u posljednje vrijeme napeti, Ankara tvrdi da zatvaranje veleposlanstva nije politička odluka.

'Odluka o zatvaranju američkog veleposlanstva nije političke prirode, već je donesena zbog sigurnosne prijetnje. Veleposlanstvo je podijelilo obavještajne podatke s turskom obavještajnom službom i snagama sigurnosti', kazao je novinarima zamjenik premijera i glavni vladin glasnogovornik Bekir Bozdag.

'I obavještajna služba i snage sigurnosti su poduzele dodatne mjere te su postignuti važni rezultati', dodao je Bozdag.

Veleposlanstvo je savjetovalo američke građane u Turskoj da izbjegavaju velike gužve i zgradu ambasade i da budu svjesni svoje sigurnosti kada posjećuju popularna turistička mjesta s puno ljudi, uz opasku da će objaviti kada će ponovno početi s radom.