narušeni odnosi

EU neće ukinuti vize ako Turska ne ublaži antiterorističke zakone

16.02.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Europska unija rekla je Turskoj u petak da neće ukinuti vize njezinim građanima ako Ankara ne ublaži zakone za suzbijanje terorizma za koje je blok rekao da su pretjerani

EU je ostao zapanjen sigurnosnim mjerama koje je turski predsjednik Tayyip Erdogan uveo nakon neuspjela puča 2016. kad je 50.000 ljudi, među kojima su novinari, uhićeni a 150.000 ljudi, od nastavnika do sudaca i vojnika, suspendirano je ili je dobilo otkaz.

To je narušilo odnose između EU-a i njegove NATO saveznice koja također zadržava priljev imigranata iz Bliskog istoka u Europu.

Turska je nastojala popraviti odnose te je ovaj mjesec rekla EU-u da je ispunila sve kriterije za bezvizno putovanje unutar bloka.

  • +13
Turska - dan poslije neuspjelog puča Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Međutim belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders rekao je da Ankara najprije mora ublažiti zakone o terorizmu, što je Turska dugo odbijala učiniti. Turska kaže da su joj oni potrebni s obzirom na težinu sigurnsonih prijetnji na njezinu tlu i u regiji.

'Bude li moguće uskladiti zakonodavstvo s vrijednostima Europske unije, bit će moguć napredak', rekao je Reynders na margini sastanka ministara vanjskih poslova kojima je prisustvovao turski ministar za EU Omer Celik.

'Veza je ova - stvaran razvoj u Turskoj u pogledu zakona o terorizmu i mogućnost nastavka u pogledu viza', kazao je.