još nisu zadovoljni

Turska neće žuriti s ratifikacijom ulaska Švedske i Finske u NATO

04.11.2022 u 22:28

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Istanbulu dao do znanja da njegova vlada neće žuriti s ratifikacijom pristupanja Finske i Švedske NATO-u.

Budući koraci dviju nordijskih zemalja "odredit će koliko će brzo ići proces odobravanja trilateralnog memoranduma i kada će biti zaključen", stoji u priopćenju Erdoganova ureda u vezi s dogovorom o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu.

"Razgovarali smo o finaliziranju članstva Finske i Švedske u NATO-u, što će naš Savez učiniti jačim", napisao je šef NATO-a na Twitteru nakon sastanka s Erdoganom.

Turska je postavila stroge uvjete prije nego što je dala zeleno svjetlo za širenje NATO-a, uključujući da Švedska i Finska prekinu svoju navodnu potporu terorističkim skupinama i izruče neke osumnjičene.

Finska i Švedska su ispunile uvjete i treba im se dopustiti da se pridruže savezu, rekao je Stoltenberg u četvrtak na tiskovnoj konferenciji s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

„Radujem se što ću u bliskoj budućnosti objema zemljama poželjeti dobrodošlicu kao punopravnim članicama NATO-a“, rekao je Norvežanin i najavio da će u petak o tome razgovarati i s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

  • +11
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Cavusoglu je na konferenciji bio suzdržaniji, kazavši da koraci koje su dvije zemlje dosad poduzele još nisu zadovoljavajući te da Ankara želi „konkretnu implementaciju“. 

Turska i Mađarske jedine su preostale članice Sjevernoatlantskog saveza koje moraju ratificirati pristupanje dviju nordijskih zemalja koje su nakon ruske invazije na Ukrajinu napustile svoje politike vojne neutralnosti i zatražile pristupanje NATO-u.