ZAVRŠNI PREGOVORI

Šef NATO-a pozvao Tursku da ratificira članstvo Švedske i Finske, Ankara još suzdržana

03.11.2022 u 22:11

Bionic
Reading

Finska i Švedska ispunile su uvjete koje je u lipnju od njih zatražila Turska te bi Ankara uskoro trebala odobriti njihovo članstvo u NATO-u, rekao je u četvrtak u Istanbulu glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za medije s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom rekao kako su Finska i Švedska ispunile svoje obveze te da je „došlo vrijeme da postanu punopravne članice saveza“.

„Radujem se što ću u bliskoj budućnosti objema zemljama poželjeti dobrodošlicu kao punopravnim članicama NATO-a“, rekao je Norvežanin, dodajući da će u petak o tome razgovarati i s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

U Ankari se idući tjedan očekuje dolazak i novog švedskog premijera Ulfa Kristrerssona

Turska i Mađarske jedine su preostale članice Sjevernoatlantskog saveza koje moraju ratificirati pristupanje dviju nordijskih zemalja koje su nakon ruske invazije na Ukrajinu napustile svoje politike vojne neutralnosti. 

Helsinki i Stockholm surađuju s Ankarom u borbi protiv terorizma te će biti još izručenja Turskoj, rekao je Stoltenberg. 

Cavusoglu je na konferenciji bio suzdržaniji, kazavši da koraci koje su dvije zemlje dosad poduzele još nisu zadovoljavajući te da Ankara želi „konkretnu implementaciju“. 

Pregovori u narednim danima bit će „ključni“, naglasio je turski šef diplomacije. 

Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO zbog navodne podrške kurdskim militantima kao i islamskom kleriku s američkom adresom Fethullahu Gulenu, nekadašnjem Erdoganovom savezniku kojeg turski predsjednik optužuje za pokušaj puča 2016. godine. 

Turska želi izručenje dijela osumnjičenika te da Švedska ukine svoj embargo na izvoz oružja. Stockholm je nedavno rekao da je spreman opskrbljivati Tursku naoružanjem.

Turska tvrdi kako je Švedska obećala izručiti više od 70 „terorista“, što Stockholm još nije potvrdio.